KultúraPályázatok

Kreatív Karantén – pályázat szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek

Kreatív Karantén címmel hirdetett összművészeti pályázatot szociális intézményekben és gyermekvédelemben élőknek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a pályaműveket január 15-től február 28-ig várják.

Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára a témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az év hosszú és embert próbáló volt, a szociális intézményekben, a gyermekvédelelmben dolgozóknak és az ott élőknek egyaránt. Mégis az intézményekben járva azt tapasztalta, hogy minden kihívás ellenére megvan az a fajta összetartás, összekapaszkodás és bátorság, ami a mostani túléléshez szükséges.

Annak a megtestesülése, hogy együtt minden nehézséget le tudunk győzni, de csak együtt sikerülhet mindezen úrrá lenni

– mondta.

Hozzátette: ez a gondolat volt az ötletadója a Kreatív Karantén elnevezésű pályázatnak, amelynek célja, hogy mindenki, aki ma Magyarországon szociális intézményekben vagy a gyerkmekvédelem rendszerében él, az elmúlt időszak nehézségeit egy művészeti alkotásban kifejezhesse, az összetartozás üzenetét megjelenítve.

Kiemelte: szociális intézményekben és gyermekvédelemben mintegy 120 ezer ellátott van, számukra írják ki a pályázatot, amelyről minden részlet megtalálható lesz a www.kreativkaranten.hu oldalon. A weboldal január 15-től él, a pályázatokat február 28-ig lehet benyújtani elektronikus formában.

Elmondta: több kategóriában várják a pályaműveket, hagyományos technikával készült alkotásokat – rajzot, festményt -, digitális technikával készült műveket, novellát és dalszöveget is. A zsűri munkájában közéleti emberek is reszt vesznek, emellett szakmai zsűri is dönt az alkotásokról. Az alkotások díjazását a minisztérium támogatja, cégek – köztük a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. és az Auchan – is tettek felajánlásokat, emellett további együttműködő partnereket is várnak.

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a pályázat fővédnöke az elmúlt hónapok nehézségeiről beszélt.

Félelemben és bezártságban éltünk, ami frusztráltságot váltott ki belőlünk, nem találtuk a helyünket, elvesztettük a megszokott életmódunkat, szociális kapcsolatainkat

– mondta, kiemelve: ez különösen igaz a szociális intézményekben és a gyermekvédelemben élőkre, hiszen nekik ezek a kapcsolatok még fontosabbak.

Hangsúlyozta, hogy a művészetek, a zene, a tánc, a képzőművészet minden formája gyógyító hatással van a lélekre, testre, szellemre. Megelőző hatása és terápiás ereje is van, különösen akkor, ha összefogással párosul. Ezért fontos, hogy ezeket a művészeti eszközöket felhasználva a lakók feldolgozhassák a félelmet és frusztráltságot, amit ezekben a hónapokban átéltek. A pályázat sokaknak segíteni fog túllendülni ezen a hosszúra nyúlt és nehéz időszakon – hangsúlyozta.

Olyan munkákat várnak #csakegyütt jeligére, amelyek a művészet eszközeivel mutatják be, hogyan látják ezt az időszakot mindazok, akik a családjukat és szeretteiket nélkülözve néznek szembe a járvány miatti bezártsággal.

Az alkotások témája lehet a “csak együtt sikerülhet” gondolat képi vagy irodalmi bemutatása. A pandémia szimbólumává vált arcmaszk egyszerre véd és tart távol – ennek megjelenítése képi vagy irodalmi eszközzel. Továbbá a hogyan lehet maszkban érzelmeket kifejezni kérdésre adott képi vagy irodalmi válasz.

A pályázaton indulhatnak a gyermekotthonokban, javítóintézetekben, a nevelőszülőknél élők, a pszichiátriai, fogyatékos és szenvedélybeteg intézményben élők, az idősotthonok, a családok átmeneti otthonának, a gyermekek átmeneti otthonának lakói és a hajléktalanok bentlakásos intézményében élők.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.