KultúraLátássérülés

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat győzteseit

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete tizenharmadik alkalommal írta ki novellaíró pályázatát. Az esemény megszervezéséhez a Fényforrás Alapítvány is csatlakozott. A versenyre idén közel 130 mű érkezett. A pályázókat ünnepi műsorral és oklevéllel jutalmazták.

Az eredményhirdetés a magyar költészet napjához kapcsolódóan, április 11-én csütörtökön volt Szolnokon a Verseghy Ferenc Könyvtárban, ahol megtelt a nagy diszterem.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is -aki beszédében kiemelte, hogy gyerekeink, unokáink érzékenyítése ma már nem lehet kérdés, ez minden családban, iskolában feladat kell, hogy legyen: arra nevelni az egészen kicsiket, hogy bizony vannak autista, mozgás- vagy éppen látássérült embertársaink is, akik legalább olyan értékes részei a társadalomnak, mint az ép emberek.

Már hagyomány, hogy a vármegyei látássérültek egyesülete irodalmi versenyt hirdet, melyre látássérültek és látók munkáit egyaránt várták.

Az idei év témája a hála volt. A pályázat lehetőséget adott jelentkezőknek arra, hogy írásaikban megörökítsék hálaérzettel teli, meghitt pillanataikat.

Az első helyezést Tóth Szilviának ítélte a zsűri, a második Gyurka Anna novellája lett, Győri-Simon Dóra prózája pedig a harmadik helyezést érte el.

A rendezvényt népzenei összeállítás is színesítette: a Szolnoki Népdalkőr a Sodrás zenekarral együtt lépett fel. A népdalok az 1848/49-es szabadságharc hangulatát idézte fel. Az esemény háziasszonya, önkéntese és munkatársa pedig korhű ruhában jelent meg tisztelegve a szolnoki csata emléke előtt, amely 175 évvel ezelőtt volt.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.