AktuálisÉrtelmi fogyatékosság

Kétoldali érzékenyítés a Strázsa Otthonban

Csörömpölő kanalak, jóízű nevetés, porszívó zúgása – szokványosak ezek a kiszűrődő hangok egy olyan házból, ahol hat fiatal felnőtt lakik együtt. Mégis miben különbözik a szabadszállási Strázsa Otthon a többi környékbeli háztól?

Liza, Rita, Roli, Zsolti, Sanyi és Zsolesz egy hosszú út gyümölcseként költözhetett be 2017. január 8-án a gyönyörű kertes házba, hogy próbát tegyenek az önálló élet színterén, függetlenedő, dolgozó, értelmi fogyatékossággal élő fiatalként.

Az adaptált lakhatási lehetőség alapja a Strázsa Tanya, amely 2012 óta szervez programokat értelmi sérültek számára. A közel kéthetes Strázsapróbák során részt vettek olyan tematikus foglalkozásokon, amely segítséget nyújt a mindennapi teendők rendszerszerű megismeréséhez, elvégzéséhez.

Ez a mostani védett, de nem steril mikrokörnyezet igyekszik teljes mértekben modellezni egy „átlagos” felnőtt mindennapjait. És itt mindenképpen megállnék a FELNŐTT szónál, mivel sokszor hajlamosak vagyunk örök gyereknek tekinteni ezeket a fiatalokat. Az értelmi sérültek sorsának megoldatlanságából adódóan sokszor idős, egyedülálló szülőkkel élnek, óvott körülmények között, így nincs esélyük megtapasztalni az önállóságot, amelynek fő alappillérei a különélés és az önfenntartást biztosító munka. A Strázsa Otthonbéli együttélés pontosan ezt a hétköznapi valódiságot adja, rengeteg élménnyel, összetartó közösséggel és jövőképpel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati támogatásával a projekt négy hónapra biztosított. A folyamatosan gyűlő tapasztalatokat workshop-ok keretei belül lesz lehetőségünk továbbadni az érdeklődőknek: a szervezeteknek és érintett családoknak egyaránt. Emellett tervezünk nyílt napot, amikor a ház kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak, hogy még sokoldalúbb legyen a megismerés.

Fontos, hogy a Strázsa Otthonban élő fiatalok számára is egyértelmű legyen, hogy a projekt során nem nyaralásról van szó, elvárásokkal forduljunk feléjük, és ezzel párhuzamosan természetesen az ő igényeiket is szem előtt tartsuk. Kulcsfontosságú, hogy ők is érezzék, egyénként vannak jelen, nem pedig értelmi fogyatékkal élő fiatalok halmazaként. Hogy a teremtő munka igenis ugyanolyan fontos számukra, mint bárki másnak, csak meg kell találni azt az elfoglaltságot, ami a képességeiknek megfelelő, így segítség nélkül – vagy minimális segítségnyújtással – el tudnak végezni, ezzel biztosítani a társadalmi szerepvállalásukat.

Ha a többségi társadalom nézőpontjából tekintünk rájuk, akkor valóban rendhagyó lehet az önálló életre való nevelés ezen formája. Az értelmi sérültek integrációja azonban nem működhet egyoldali energiabefektetéssel. A beköltözött fiatalok nyitottak a társadalomra, a társadalom részéről viszont elengedhetetlen, hogy ne idegenkedve forduljanak feléjük. A projekt ezt a szabadszállási mindennapi életben való részvétellel kívánja megvalósítani. A piacra, színházba, kiállításokra járás mindkét fél felzárkóztatását segíti – mert bizony az élet számos terültén tudnak ők is számunkra irányt mutatni.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.