Aktuális

Jedi mentette meg a cukorbetegségben szenvedő Luke-ot a kómától

Ez nem a Star Wars egyik epizódja, de legalább annyira fantasztikus a történet. Jedi egy segítőkutya, aki előbb megérzi a 7 éves cukorbeteg gazdája állapotát lehelete illatából, mint a jelzőberendezés. Ő keltette fel álmából a családot, mikor Luke majdnem diabetikus kómába esett. 

Luke Kaliforniában él, már két évesen egyes típusú diabéteszt diagnosztizáltak nála. Egyik este lefeküdt aludni, előtte szülei megmérték a vércukor szintjét, ami akkor normál értéket mutatott. Éjszaka azonban hirtelen a vércukor szintje lezuhant, és egyre csökkent.

A mellette alvó Jedi azonnal észlelte a változást, mégpedig Luke leheletéből. A kutya azonnal a kisfiú szüleihez rohant, és jelezte: nagy a baj. Fel és leugrált az ágyról, majd ráfeküdt Luke édesanyjára, így ébresztette fel. Édeanyja a legtöbb rohamot rögzíti, így láthatjuk, Jedi milyen fantasztikus mun kát végez.

Luke vércukor szintjét naponta 10-15 alkalommal kell ellenőrizni, éjszaka legalább kétszer. Ezért sem értette Dorrie, az édesanya a kutya viselkedését, hiszen lefekvés előtt ellenőrizték, és kisfia minden értéke rendben volt.

Luke-nak van egy saját műszere, ami állandóan figyeli az értékeit, de Jedi annyira gyors, hogy amikor riasztotta a szülőket, a monitor még mindig megfelelő értéket mutatott, pedig akkorra már nagyon mélyre zuhant a kisfiú vércukor szintje.

Jedit úgy képezték ki, hogy ha érzékeli az értékek esését, akkor a mancsát a betegre teszi, vagy rohan segítséget hívni. Ha az érték túl alacsony, a kutya azt meghajlással jelzi.

„5 perc alatt minden megváltozhat. Próbáljuk úgy élni az életünket, hogy ne mindig a cukorbetegség határozza meg, de sajnos előfordul, hogy a dolgok hirtelen rosszul alakulnak, és ez nagyon ijesztő. Szerencsére van nekünk egy saját Jedink! Az ő segítségével mindig le fogjuk győzni ezt a betegséget!” – mesélte Dorrie, Luke anyukája.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.