EgészségÉrtelmi fogyatékosság

Járvánnyá vált az idegösszeomlás

Magyarországon 1990-2013 között több mint 50 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága, így az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

A lengyel társadalombiztosításnak gondot okoz, hogy szinte járványosan terjed az alkalmazottak körében az idegösszeomlás. A kezelésével kapcsolatos költségek tesztelik az egészségbiztosítás finanszírozási képességét – adja hírül a Fakt24 hírpotál nyomán a Napi.hu.

Az utolsó lengyel teljes adatsor, amely 2011-2015-re vonatkozik, látványos emelkedést mutat. A depresszió miatt kivett betegszabadságok 45 százalékkal nőttek. És itt kifejezetten a legsúlyosabb esetekről van csupán szó, a szorongásos állapotok nincsenek benne ebben a statisztikában.

A legjobban a szuper- és hipermarketek üzleteinek dolgozói érintettek. Mint a Gazeta Prawna írja, csupán az egyik hálózatban a pszichikai okból betegszabadságon lévő munkatársak száma eléri az összes táppénzes 60 százalékát. A dolgozók például nem bírják a feletteseik megfélemlítő fellépését. Az ingerlékeny vásárlók sokszor a dolgozókra öntik dühüket, azok pedig nem mernek válaszolni, mert azzal azt kockáztatnák, hogy a vevő bepanaszolja őket, és elveszthetik a prémiumukat, sőt akár az munkájukat is. Állítólag öngyilkosságok is előfordultak ilyen okokból – mondta egy szakszervezeti tisztviselő.

Magyar probléma is, hogy a mentális zavarok rohamos terjedése olyan, mint egy gazdasági időzített bomba. Az egészségügyi világszervezet (WHO) felmérése szerint 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2 zázalékáért világszerte a pszichiátriai betegségek a felelősek – utal korábbi cikkére a portál.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.