Autizmus spektrum zavarAktuális

Információk hiteles forrásból az autizmusról

Az autizmusról indít tájékoztató honlapot az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) április 2-án, az autizmus világnapján – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

Az autizmus spektrumzavar az egyik leggyakrabban diagnosztizált fejlődési rendellenesség – hívták fel a figyelmet a közleményben. “Az autizmus diagnózissal rendelkező emberek és családtagjaik élethosszig tartó támogatást és figyelmet igényelnek, amihez azoknak, akik kapcsolatba kerülhetnek velük, hiteles, megalapozott információra van szükségük. Ebben segít az AOSZ InfoBázis oldal” – írták.

A közlemény szerint az autizmussal élők és családjaik számára erősen korlátozott a közszolgáltatásokhoz, a közneveléshez, a szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, és a szülők, hozzátartozók nehezen találják meg a megfelelő információkat. “Azok sincsenek könnyebb helyzetben, akik például pedagógusként, rendőrként vagy orvosként szeretnének tájékozódni a témában, mert sok elavult vagy téves ismeret, illetve hiedelem kering az interneten” – fogalmaztak.

A honlapon az autizmussal kapcsolatos alapismeretekről, az ellátásokról, a diagnózisról, fejlesztési lehetőségekről, szociális támogatásokról, jogszabályokról adnak tájékoztatást és könyveket, filmeket is ajánlanak.

Az oldal létrejöttében együttműködött az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és annak autizmus spektrum pedagógiája szakiránya, az Autizmus Alapítvány, a Pannon Egyetem és az Autisták Országos Szövetsége.

Arról is beszámoltak, hogy az AOSZ kezdeményezésére március 31. és április 3. között – az autizmus világnapja alkalmából – kék díszkivilágítást kap a Gellért-hegyi Szabadságszobor

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.