Aktuális

Igéretek és elképzelések a szociális munka napján

A kormány az idén egymilliárd forinttal támogatja a szociális ágazatban dolgozók lelki egészségének megőrzését – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága vasárnap az MTI-vel.

A szociális munka napján kiadott közleményben ismertetik: a támogatás révén a következő három évben országszerte 15 ezren vehetnek részt személyiségfejlesztő foglalkozásokon. Egyenként 7 alkalommal, 30 órában lesz lehetőség a részvételre.

A közlemény hangsúlyozza: megújul a szociális ágazat képzési, továbbképzési programja, erre 12 milliárd forintot fordít a kormány. A projekt célja, hogy visszaadják a szakma rangját, valamint biztosítsák a szakmai megújulás lehetőségét, az innovációt és a perspektívát az ágazatban dolgozóknak. A következő öt évben pedig összesen 400 milliárd forintot szán a kormány a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszer fejlesztésére.

Az Emmi közleménye felidézi, az Országgyűlés tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti lesz az ágazatban dolgozóknak. A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások területén jelenleg mintegy 93 ezren dolgoznak.

A kormány kiemelt célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassa az ágazat dolgozóit – hangsúlyozták, jelezve: 2018-ra az átlag bruttó kereset 60-62 százalékkal emelkedik az ágazatban a 2013-as bérekhez képest, az átlag bruttó bér a szociális szférában 2017-re 212 ezer forintra (~nettó 140 eFt.) emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra (~nettó 155 eFt.) nő.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.