Értelmi fogyatékosságInnováció

Hormonterápia Down-szindrómásoknak

A hvg.hu-n olvasható információk szerint hormoninjekciós terápia segíthet a jövőben a Down-szindrómával élőknek. Egy új kísérlet ugyanis rámutatott: javulhatnak tőle a kognitív funkciók.

A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerzői bebizonyították, hogy a gonadotropin-felszabadító hormon (angol rövidítése: GnRH) szerepet játszik a kognitív funkcióknál, valamint segíti az agy érését.

Egy előzetes, embereken végzett klinikai terápia során kimutatták, hogy a Down-szindrómával élőknek javultak a kognitív képességeik.

Nelly Pitteloud, a Lausanne-i Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője szerint a terápia nagyon ígéretes, ugyanis már egy alkalmazott metódusról van szó, aminek nincs mellékhatása – idézte őt az IFLScience.

A Down-szindrómás emberek többsége, mintegy 77 százaléka az Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket tapasztal, a 60 évesek körülbelül felénél pedig jelentkezik a neurodegeneratív rendellenesség.

A Down-szindrómás emberek gyakran elveszítik a szaglásukat, gyakoriak a neurodegeneratív betegségek, a férfiaknál pedig szintén előfordulhatnak szexuális érési problémák, írja a lap.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.