BeszédfogyatékosságAktuális

Hiánypótló kiadványok segítik a felnőttkorú beszédfogyatékos személyeket

A mindennapi kommunikációt, az érdekképviseletet jelentősen megnehezítheti a felnőttkorban is meglévő vagy az éppen akkor kialakult beszéd- és nyelvi fogyatékosság. A beszélt nyelv, az írás-olvasás és számolás fejlesztése, valamint a nyelészavarok megfelelő kezelése rendkívüli hatást gyakorolhat az érintettek életminőségére. Ezt a folyamatot hivatottak segíteni a MONTÁZS projekt keretében megjelent hiánypótló kiadványok is.

A beszéd- és nyelvi fogyatékosság nehezítheti a tanulást, a pályaválasztást, az elhelyezkedést, de a társas létet is. Sokan felnőttkorban is komoly nehézségekkel küzdenek ezen a téren vagy azért, mert a gyermekkorban kialakult fejlődési zavar nem szűnt meg, vagy azért, mert felnőttkorban baleset vagy betegség következtében alakult ki esetükben a beszéd- és nyelvi zavar. Szerencsére ezek jelentős része célzott terápiával, eltérő mértékben, de felnőttkorban is hatékonyan kezelhető, javítható.

Az érintett személyek ellátása speciális tudást kíván, ezért a MONTÁZS projekt keretében két hiánypótló kiadványt jelent meg, amelyek a felnőttekkel foglalkozó szakemberek munkáját is igyekeznek segíteni.

Felnőttek logopédiai vizsgálata – Logopédusok diagnosztikai kézikönyve

A kötet célja, hogy irányt adjon, javaslatokat nyújtson a beszéd- és nyelvi fogyatékos felnőttek diagnosztizálásához, a differenciáldiagnózis felállításához, alapot nyújtva ezáltal az egyénre szabott logopédiai terápiák tervezéséhez és a komplex rehabilitációhoz.

A fejezetek elején a beszédkórképek definíciói, a továbbiakban pedig az igazoltan hatékony, bevált és jól alkalmazható tesztek, könnyen másolható és kitölthető kérdőívek olvashatók. A kézikönyv hangsúlyozza, hogy a módszer és eszköz kiválasztásakor minden esetben figyelembe kell venni a felnőtt beszédfogyatékos személy egyéni igényeit, beszédállapotának és személyiségének sajátosságait, melyek a komplex állapotfelmérést követően határozhatók meg.

A kiadvány írói és szerkesztői bíznak abban, hogy a magyar logopédustársadalom e kézikönyvvel gazdagodva bátrabban és felkészültebben fordul a jövőben a felnőttellátás felé.

Afáziaterápiás feladatgyűjtemény

A 2021-ben megjelent, kétkötetes kiadvány az afáziaterápia lépéseinek tervezését segíti. A feladatgyűjtemény alkalmazható stroke-ot, illetve egyéb központi idegrendszeri eredetű sérülést követő nyelvi-kommunikációs zavarok esetén. Lehetőséget kínál továbbá demenciával együtt járó neurodegeneratív kórképek kezelésére is azzal, hogy erősíti a kommunikációs kompetenciát, segíti annak megtartását.

A feladatgyűjtemény abban tér el jelentősebben a széles körben használt kiadványoktól, hogy a hangsúlyt a teljes értékű kommunikáció visszanyerésére helyezi: az alapkészségek kezelésétől halad az összetett nyelvi folyamatok komplex kognitív-kommunikációs tréningjéig. A gyűjtemény szakemberek és az érintettek számára egyaránt használható, hiszen a feladatlapok hazavihetők, így önállóan vagy segítséggel otthon is kitölthetők.

A Felnőttek logopédiai vizsgálata – Logopédusok diagnosztikai kézikönyve és az Afáziaterápiás feladatgyűjtemény kötetei regisztrációt követően elektronikusan a kiadványok címére kattintva érthetők el.

Logopédiai szolgáltatás a MONTÁZS projekt keretében

A MONTÁZS projekt keretében 2019 februárjában indult térítésmentes logopédiai szolgáltatás azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a beszéd- és nyelvi fogyatékos felnőtteknek. A modellprogram országszerte 13 városban, 21 logopédus közreműködésével, összesen 366 személy részére biztosított lehetőséget a felmérésre és a terápia igénybevételére.

A szolgáltatás 2021 márciusában véget ért, azonban a projekt keretében Szegeden, Kaposváron, Zalaegerszegen és Budapesten működő AAK-módszertani központokban a logopédusok tovább folytatják a munkát, elsősorban a szerzett nyelvi-kommunikációs zavarral élő személyek logopédiai ellátását végzik az AAK-szakemberekkel együttműködésben.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.