Aktuális

Három év alatt 103 milliárdot fordít a kormány a fogyatékos emberekre

A kormány a fogyatékosságügyi fejlesztésekre 103 milliárd forintot fordít a következő három évben európai uniós forrásokból, vagyis a szociális területre jutó mintegy 409 milliárd forint negyede a fogyatékos emberek életminőségének javulását, társadalmi integrációjukat szolgálja majd – mondta a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára Az év esélyteremtő munkahelye díj átadásakor kedden a Miskolci Egyetemen.

Latorcai Csaba az eseményen, amelyen “Fogyatékos személyek foglalkoztatásának segítéséért” elismerést vehetett át, hozzátette: a díjazottak esélyt teremtenek a megváltozott munkaképességűeknek arra, hogy ők is dolgozhassanak, értéket teremthessenek, teljes életet élhessenek. Így példát mutatnak arra, hogyan lehet eredményesen, türelemmel, egymás kölcsönös elfogadásával megélni a mindennapokat.

Közölte, az alaptörvény külön intézkedésekkel védi a fogyatékossággal élőket, akik a fogyasztóvédelemben és az új büntető törvénykönyvben is kiemelt védelmet kaptak.

A kormány elkötelezett amellett, hogy a fogyatékossággal élők életminőségét folyamatosan és minden eszközzel javítsa. A cél az, hogy önálló, méltó életet éljenek, és minden szolgáltatáshoz maradéktalanul hozzáférjenek – hangsúlyozta Latorcai Csaba. Mint mondta, emelt összegű pénzügyi ellátásokkal, a szolgáltatások fejlesztésével, foglalkoztatási adókedvezményekkel és foglalkoztatási programokkal segítik a fogyatékossággal élőket, ennek köszönhetően közülük ma már kétszer annyi embernek van munkája, mint amennyinek 2010 előtt volt.

A miskolci Szimbiózis Alapítvány 10. éve adja át a borsodi megyeszékhelyen Az év esélyteremtő munkahelye díjat. Jakubinyi László, az alapítvány elnöke arról beszélt, hogy alapításuk, 1999 óta elkötelezettek a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek támogatása mellett. Közölte: törekvésük, hogy az érintettek el tudjanak helyezkedni a nyílt munkaerőpiacon, ennek érdekében 14 éve működtetik foglalkoztatást segítő szolgáltatásaikat.

A már meglévő munkáltatók elismeréseként és további munkáltatók figyelmének felkeltése érdekében szakmai partnereikkel együtt hozták létre 2008-ban Az év esélyteremtő munkahelye díjat. Ezzel céljuk a környezetükben működő munkáltatók társadalomtudatos, nem diszkrimináló foglalkoztatáspolitikájának elősegítése.

A díjat a Szimbiózis Alapítvány minden évben a fogyatékos emberek világnapja alkalmából azoknak a vállalkozásoknak adja át, amelyek társadalmi felelősségvállalás területén tanúsított gyakorlatát a legmegfelelőbbnek tartja, és amelyek stratégiájukkal a későbbiekben esélyegyenlőségi szempontból mintát nyújthatnak a piac többi szereplője számára – közölte Jakubinyi László.

Idén kisvállalkozás kategóriában a tokaji Bacchus Étterem, a közepes vállalkozások közül a kazincbarcikai Litoplan Kft., míg a nagyvállalkozás kategóriában a miskolci Shinwa Magyarország Precíziós Kft. kapta a vándordíjat.

Az alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy huszonöt éve, az ENSZ határozata alapján szerte a világon december 3-án tartják a fogyatékos emberek világnapját.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.