HallássérülésInnováció

Hallássérülteknek szóló okostelefonos fejlesztést mutattak be a Játékszínben

A színházi előadásokon elhangzó szövegeket feliratként streameli a közönség soraiban ülők okostelefonjainak kijelzőjére a Vodafone új fejlesztése, amelyet a telekommunikációs cég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatott be a budapesti teátrum Életrevalók című előadásán – közölte az MTI-vel kedden az esemény kommunikációjával megbízott cég.

A technológiát hétfőn este mutatták be a Játékszínben, a 2017-ben színre vitt darabban Hirtling István és Vadász Gábor játssza főszerepet.

Orbán Anita, a Vodafone vezérigazgató-helyettese az eseményen kiemelte, hogy a digitalizáció az élet minden területén tud segíteni, eszköz lehet a társadalmi hátrányok leküzdésére, áthidalására. Kitért arra, hogy a Vodafone Alapítvány 2018-ban létrehozott digitális innovációs versenyének, a Digitális díjnak kiemelt témaköre az akadálymentesség kategória, egy, már bemutatott mobilalkalmazás például a jelnyelvet tanítja.

Karl Károly, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főosztályvezetője kiemelkedőnek nevezte a fejlesztést, amely lehetővé teszi a színdarabok élvezetét a siketeknek és nagyothallóknak. Mint fogalmazott, a fogyatékkal élők segítéséhez kiemelkedő lehetőséget nyújtanak a digitális eszközök. Külön üdvözölte, hogy az egyenlő esély, a hozzáférés egy infokommunikációs megoldással valósul meg. Becsülendőnek nevezte, hogy a piaci szereplők az előírásokon túl is megvalósítanak fejlesztéseket, amely a kulturális élményszerzés új dimenzióit nyitotta meg az érintetteknek.

Sáfrány Margit, a SINOSZ igazgatója elmondta: a siketek világnapja alkalmából 115. születésnapját ünnepelte a szervezet a hétvégén, amely a világ 4. legrégebbi szervezete. A siketek és nagyothallóknak mindig volt igénye kulturális programokra, eddig jelnyelvi tolmácsot alkalmaztak. Kiemelte: a Vodafone-nal az együttműködésük évek óta tart.

Bank Tamás, a teátrum igazgatója elmondta, a Játékszín az első színház, amelyben bemutatják az innovációt, és reményét fejezte ki, hogy minél több színházban alkalmazzák majd.

A bemutatott megoldás gyakorlati használata egyszerű: a nézők okostelefonjuk segítségével a Vodafone által biztosított zárt wifi hálózatra csatlakoznak, amelyhez kizárólag azok a személyek férnek hozzá, akik jegyet váltottak az adott előadásra. A wifire való csatlakozás után fér hozzá a látogató ahhoz a weboldalhoz, amelyen keresztül az adott színházi előadás feliratozása megvalósul.

A nézők a színházi szék háttálámájára húzott speciális elasztikus tartóba helyezhetik a mobiltelefonjukat. A tartó elülső oldalán egy átlátszó műanyag ablak található, amelyre felnagyítva kivetül a telefonon megjelenő felirat, a színdarabban hallható szövegrészekkel egy időben – amely így kényelmesen olvasható a hallássérült színházba látogató közönség számára, miközben a színpadon zajló események is követhetők maradnak. Közölték: a felek a bemutatott technológiai újítás hosszú távú felhasználását tervezik.

Csaknem 60 ezer nagyothalló, és 9 ezer siket él Magyarországon.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.