MozgáskorlátozottságSport

Hagyományteremtő parasport vetélkedő és kerekesszékes kosárlabda torna

A Baranya Vármegyei Kosárlabda Szövetség, a PTE PEAC, valamint az Impulzus a Parasport Jövőjéért Alapítvány immár harmadik alkalommal rendezte meg a „Rolling Basket Cup” nemzetközi kerekesszékes kosárlabda tornát november 4. és 5. között a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A verseny felvezető programjaként egy parasport vetélkedőre is sor került, ahol a Pécsen űzhető parasportágakat próbálták ki a résztvevők. A rendezvényen több paralimpikon, egykori paralimpiai bajnok, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság képviselői is jelen voltak, és közreműködtek az események megnyitásában, valamint a díjak átadásában.

A hétvége főprogramja a III. Rolling Basket Cup nemzetközi kerekesszékes kosárlabda torna volt, amelynek keretében horvát, szlovén és magyar csapatok mérték össze a tudásukat. A házigazda PTE PEAC Rolling Basket csapata szoros mérkőzéseket játszott a horvát és szlovén csapatok ellen, a tornagyőztes Slavonski Brod csapatát pedig sikerült is legyőzniük a zárómeccsen. A hazai csapat végül a 4. helyen végzett, a mérkőzések pedig jól szolgálták a felkészülést a hónap végén kezdődő nemzeti kerekesszékes kosárlabda bajnokságra.

A nemzetközi torna megnyitóján Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. „A kerekesszékes kosárlabda egy nagyon tradicionális része a paralimpiai mozgalomnak, már a legelső paralimpiai játékokon is jelen volt. Nagyszerű dolog, ha ebben a sportágban mi magyarok, akiknek egyébként országos bajnokságunk és nagyszerű válogatottunk is van, időről-időre nemzetközi ellenfelekkel is összemérjük a tudásunkat” – nyilatkozta később az esemény margóján a sportal.hu-nak. A teljes interjú a LINK-re kattintva megtekinthető.

A nemzetközi tornát felvezető, „Együtt kerekebb” című programban résztvevő csapatoknak – kicsiknek és nagyoknak, férfiaknak és nőknek, épeknek és fogyatékossággal élőknek – lehetőségük nyílt megismerkedni és személyes élményeket szerezni a Pécsen űzhető parasportokról. A csapatok összemérhették tudásukat többek között bocciában, csörgőlabdában, kerekesszékes kosárlabdában és vívásban is.

A játékban 12 db öt fős csapat vetélkedett az értékes nyereményekért, a sportok elsajátításában pedig olyan kiválóságok voltak a lelkes résztvevők segítségére, mint a magyar boccia válogatott tagjai és edzői. A program legfontosabb üzenete, hogy „teljesen mindegy, milyen a nemed, milyen a korod, hogy kerekesszékben éled-e az életedet vagy nem, a sport az jár neked, a sport lehetősége az megadatik mindenkinek” – emelte ki Szabó László.

A vetélkedő megnyitóján köszöntőt mondott Becsey János kétszeres és Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok, Csuri Ferenc egykori paralimpikon, jelenleg a Magyar Para Boccia Szövetség elnöke, Janovics László főszervező, a Baranya Vármegyei Kosárlabda Szövetség és a PTE PEAC Rolling Basket elnöke, valamint Kovács Barbara, a Magyar Paralimpiai Bizottság kommunikációs igazgatója.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.