Egészség

Ha gyógycipőre van szüksége, siessen!

2024 januárját követően megszűnik az enyhe lábdeformitás kezelésére szolgáló gyógycipők tb-támogatása, így a betegek a már felírt vényeket legkésőbb január 31-én adhatják át a lábbelit készítő cipésznek – írja a Népszava információira hivatkozva a Medical Online.

Mint írják: ezt követően már csak teljes áron juthatnak hozzá a fájós lábúak az úgynevezett C1-es cipőkhöz, így akár 80 ezer forintba is kerülhet majd egy pár lábbeli.

A gyógycipő készítők maguk kérték még a múlt év őszén, hogy töröljék a támogatottak közül ezt a terméket. Az egészségbiztosító egy ilyen lábbeli közfinanszírozott árát 16 800 forintban határozta meg, és ennek 50 százalékát fizette, azaz a betegnek ugyanennyit kellett hozzátennie térítési díjként. Csakhogy egy-egy ilyen egyedi termék előállításán a gyártóknak darabonként több tízezer forint veszteségük volt.

Csak a gyógycipőkből 118 ezerrel kevesebbet írtak fel a pácienseknek 2023 novemberére, mint az azt megelőző év azonos időszakában. Ennek oka részben, hogy tavaly májusban szigorította a kormányzat a gyógyászati segédeszközök felírását. Ezt követően gyógycipőt csak elektronikus vényre rendelhetnek az orvosok és a felírásnál fotót kell készíteniük a deformált lábról, vagy képalkotó diagnosztikai vizsgálat leletét mellékelni. Erre a szigorításra azután került sor, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat visszaéléséket tárt fel a gyógyászati segédeszközök piacán.

A teljes, eredeti írás ide kattintva olvasható.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.