Füstjelek

Füstjelek 3. – A kártya és a gombóc leves

Az egyik nyáron Boldogházán sokat römiztünk a tatával meg a mamával. Ebéd után egy kis pihenés és olvasás után ez volt a programunk, ez következett. Sokat, egy délután legalább tíz kártyapartit lenyomtunk. És számontartottuk, hogy ki hány partit nyert a végén a tízből. Papíron vezettük gondosan az eredményt. Visszagondolva az eredmény lejegyzésének nem volt semmi értelme, de legalább tudtuk, hogy az adott napon ki nyert a legtöbbször.

Egyébként falun „hivatalosan” úgy vélték, hogy a kártyázás egy téli elfoglaltság. A sötét, hideg estéken lehet csak ilyen huncutságokat csinálni, mint ez. Tehát az én nagyszüleim, hogy úgy mondjam úttörők voltak ebben – és fittyet hányva erre a szokásra, mi persze kártyáztunk nyáron is, de még mennyit, ha tudnátok…

Történt egyszer egy nyári napon, hogy Anitának – vagyis nekem már nagyon kártyázhatnékom támadt még az ebéd előtt. Talán még kicsit hisztiztem is. Na, ekkor a tata megígérte, hogy ha megeszem a gombóc levest, akkor kártyázik velem. Ez az egy feltétele volt, semmi több.

Bár nehezen, de teljesítettem ezt. Megettem az említett levest, pedig nagyon utáltam, a piros lében úszó fehér izéket, amelyeknek semmi íze sem volt számomra. Ráadásul én a gombóc leves címszó alatt -a kis naiv a májgombóc levesre asszociáltam elsőre. Így ez nagy csalódás volt számomra, de az még nagyobb, hogy a tata nem kártyázott velem, hiába ígérte meg. Sírtam – rítam is rendesen vagy egy órát, de aztán megbékéltem evvel a helyzettel, amit akkor egy kisebb tragédiaként éltem meg.

Bevallom arra már nem emlékszem kristály tisztán, hogy nagymamám és én – csak mi ketten kártyáztunk-e még aznap. De van egy olyan sanda gyanúm, hogy igen!

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.