LátássérülésAktuális

Fókuszban a család

Kedden a Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület Vármegyei Családügyi Konferenciát szervezett Szolnokon a vármegyeházán.  A család bölcsőtől a sírig elkísér és körülvesz mindannyiunkat. A család, mint az emberi közösségek legkisebb láncszeme, akkor működik jól, ha védelmet és biztonságot nyújt. Ha ez a funkció sérül akkor van szükség a szakemberek segítségére.

A szektor- és ágazatközi rendezvényre a vármegyében a szociális, egészségügyi szférában, illetve gyermekvédelemben dolgozó, köznevelési rendszerben családokkal foglalkozó szakemberek, civil szervezetek, valamint az önkormányzatok kaptak meghívást. A program célja a szakmaközi együttműködések elősegítése, a családbarát szemléletmód erősödésének előmozdítása, illetve aktuális információk megosztása a családügy területén.

A vármegyeháza dísztermében tartott konferencia vendégeit dr. Berkó Attila főispán köszöntötte. A kormányhivatal vezetője beszédében a család- és gyermekvédelemben dolgozó szakemberek munkájának jelentőségét méltatta.

A szakmai előadások során ismertették a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) párkapcsolati és lelki jóllétünket érintő kutatási eredményeit, majd bemutatták a gyermekek és felnőttek veszélyeztetettségét észlelő jelzőrendszer működését. A rendezvényen szó esett a hátrányos helyzetű családok kihívásairól, végül szekcióbeszélgetésekre, kötetlen szakmai konzultációra került sor.

A KINCS legfrissebb kutatásának eredményeit mutatta be Szolnokon a Vármegye Családügyi konferencián Dr. Rövid Irén. A KINCS elemzési vezetője ismertette, hogy az intézet januári felmérése alapján a magyarok kétharmada (68 százaléka) aktívnak, élénknek, jókedvűnek és vidámnak tartotta magát az elmúlt két hétben. A megkérdezettek négyötöde lelki probléma esetén a családhoz fordul, de egyre inkább elfogadott pszichológus vagy mentálhigiénés szakember felkeresése is.

Dr. Rövid Irén előadásában elmondta, hogy a KINCS kutatásai alapján a magyar emberek úgy vélik: a házasság a legideálisabb együttélési forma, a fiatalok többsége legalább két gyermekre vágyik, Magyarországon nagyon kevesen gondolják úgy, hogy a gyermektelenség ideális, a megkérdezettek csupán 1 százaléka válaszolta ezt, a gyermektelenség legfőbb oka a stabil párkapcsolat hiánya.

A KINCS kutatásaiból az is kiderült, hogy a tervezett gyermekvállalás és a családalapítás megjelenik a fiatal roma lányok gondolkodásában – mondta el a hátrányos helyzetű családok kihívásait ismertető Raffael Mónika. A KINCS elemzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sokaknak hiányos és nem megfelelő ismereteik vannak a témában. A roma lányok nem a korai gyermekvállalást tervezik, a vágyak egybeesnek a többségi társadalom értékeivel, abban kell segítséget nyújtani, hogy a továbbtanulás ne csak álom legyen, hanem valóság.

Az oktatás területén a lemorzsolódás jelentős a hátrányos helyzetű gyermekeknél, ám ahogy arra rávilágít a 2020-ban megjelent „Roma nők egymás közt” című interjúkötet, mindig szükség van olyan jó példára és olyan emberre, aki segítséget nyújt a továbblépéshez.

Az idősgondozásban végzett kutatásokból az derült ki, hogy a roma emberek többsége a saját otthonában szeretne megöregedni, ez azonban a társadalmi viszonyok miatt könnyen vezethet elmagányosodáshoz.

– A családokkal foglalkozó szakembereknek eddig nem volt olyan konferenciájuk, ahol a különböző szakmák és szektorok találkozhattak volna. Ezért gondoltuk, hogy a köznevelési, a szociális, a gyermekvédelmi, a gyermekjóléti és a hatósági feladatokat ellátó szakembereket, illetve az egészségügyi és a civil szféra munkatársat összehozzuk egy ilyen szakmai rendezvényen. Azt tapasztaltuk, ha ezek a szakemberek olyan témával találkoznak egy fórumon, mely valamiképp érinti tevékenységüket, az előadásokat követően is beszélgetnek arról. Így ez előmozdíthatja a közös gondolkodást, az együttműködést – mondta dr. Nagyné Varga Ilona, a Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület elnöke.

A rendezvény a „Tölgyes program – családfókuszú programok Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gyermekek, a családok érdekében és a generációk együttműködéséért” című projekt keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósul meg.

Fotók: Dr. Nagy Tibor

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.