Foglalkoztatási hírekPályázatok

Fogyatékos személyek szervezeteinek támogatása 2021

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatot hirdet „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2021” címmel.

A pályázat hivatkozási száma

FOF2021

A pályázat kiírója

Nemzeti Szociálpolitikai Intézet

A pályázat célja

A pályázati program célja, hogy támogatást nyújtson a fogyatékos személyeket tömörítő és/vagy segítő szervezetek számára meglévő szolgáltatásaik folyamatos fenntartásához és fejlesztéséhez, illetve újonnan beindítani kívánt szolgáltatásaik működtetéséhez.

Jelen pályázati konstrukcióval az alábbi területek fejlesztéseit, szolgáltatásait, programjait kívánjuk támogatni:

  • A fogyatékos személyeket érintő társadalmi szemlélet kedvező irányú megváltoztatásához szükséges projekteket.
  • A fogyatékos személyek és családjuk életminőségének javítását célzó projekteket.
  • A fogyatékos személyeknek a társadalom életében való aktív részvétele elősegítését célzó projekteket.

A pályázók köre

  • A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 1. számú melléklete, XX. EMMI fejezet 20/19/16 Egyes szociális és fogyatékossággal élők társadalmi szervezeteinek támogatása fejezeti kezelésű előirányzat  számú, Fogyatékossággal élők társadalmi és érdekvédelmi szervezeteinek támogatása megnevezésű részfeladatában nem támogatott, magyarországi székhelyű, fogyatékos személyeket tömörítő és/vagy segítő szervezetek,

és az alábbi gazdálkodási formák valamelyikébe beletartoznak:

  • Egyesület, alapítvány (GFO 529, 569)
  • Egyházi jogi személy (GFO 551, 552, 559)
  • Nonprofit Kft. (GFO 572)
  • Közalapítvány (GFO 561, 562)
  • Sportegyesület (GFO 521)
  • Szövetség (GFO 517)
  • Sportszövetség (GFO 515,516)
  • Szociális szövetkezet (GFO 121)

A fenti kritériumok kiegészítéseként:

A pályázó szervezet alapító / létesítő dokumentumában nevesítetten szerepelnek a fogyatékos személyek, mint célcsoport

Támogatható programok, támogatás mértéke

Választható kategóriák:

FOF2021-A KATEGÓRIA: Fogyatékos személyek számára nyújtott szolgáltatások támogatása (személyes életvezetést, önálló életvitelt, infokommunikációs és egyéb szolgáltatások)

A választott kategória célcsoportja az érintett fogyatékos személyek csoportja. A kategória elsődleges célja olyan új vagy már működő hiánypótló szolgáltatások támogatása, amely megkönnyíti a fogyatékos személyek és hozzátartozóik mindennapjait az élet különböző területein.

FONTOS! Központi költségvetésből vagy pályázati úton finanszírozott szolgáltatásra kiegészítő támogatást nem lehet igénybe venni!

FOF2021-B KATEGÓRIA: Szakmai programok fogyatékos személyekkel foglalkozó szakemberek részére

A választott kategória célcsoportja a fogyatékos személyekkel foglalkozó szakemberek, szülők, nevelők. A kategória célja olyan műhelyek, előadások, kiadványok, tréningek, stb. támogatása, amelyek nagyban hozzájárulnak a fogyatékosságügy területén dolgozó szakemberek tudásának bővítéséhez.

FOF2021-C KATEGÓRIA: Integrált szabadidős, szemléletformáló, kulturális és sportprogramok

A választott kategória célcsoportja a fogyatékos személy, családjaik és hozzátartozóik. A kategória célja olyan programok támogatása, amelyek a célcsoport számára nyújtanak kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget.

Csak egy kategóriára lehet pályázni!

Egy pályázó maximum egy pályázatot nyújthat be.

Kiemelt területek a kategóriákon belül

Előnyben részesülnek a következő tematikák mentén tervezett programok:

  • covid okozta nehézségek
  • fogyatékos személyekkel kapcsolatos abúzus (bántalmazás) téma
  • pszichoszociális fogyatékosság
  • súlyosan-halmozottan fogyatékos célcsoport
  • fogyatékos nők
  • fogyatékos gyermeket nevelő nevelőszülők
  • koragyermekkori intervenció
  • beszédfogyatékosság
  • ágazatközi együttműködések

Kiemelt feladatok a kategóriákon belül

Kiemelt feladat a helyi szintű együttműködések kialakítása, illetve bemutatása. Az együttműködés célja közös érdekeket szolgáló programok előkészítésében, megvalósításában való részvétel, esetlegesen hosszú távú együttműködés megalapozása, elsősorban a pályázó szervezet székhelyének megyéjében, régiójában.

Az együttműködési megállapodások a projektre vonatkozó konkrét feladatokat tartalmazzanak! Jelen esetben nem tekinthető együttműködésnek pl. ebéd szolgáltatás igénybe vétele, szállásfoglalás stb. Amennyiben általánosan együttműködnek a szervezetek, de a projektben a partnerszervezet nem vállal konkrét feladatot, nem sorolható a projektbe bevont partnerszervezetek közé.

Az együttműködő partnerekre vonatkozóan nincs kikötés. Lehetnek civil szervezetek, intézmények stb.

Az indikátorok – a program előrehaladását jelző mutatók – különböző típusát a megpályázott összeg függvényében kell meghatározni, amelyek objektíven mérhetők, dokumentációval alátámaszthatók! Az alábbi táblázat tartalmazza az összegek szerinti indikátorok típusainak minimum darabszámát:

Igényelt összeg Indikátorok típusainak száma minimum
1 000 000 Ft-ig 3 db
1 000 001 ­- 2 000 000 Ft 4 db
2 000 001 – 3 000 000 Ft 5 db
3 000 001 – 4 000 000 Ft 6 db

A program forrása

A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg: 171 400 000 Ft, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az NSZI között létrejövő együttműködési megállapodás fog biztosítani.

Forrás megnevezése: 20/19/12 Egyes szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő ágazati szakmai programok támogatása fejezeti kezelésű előirányzat, 6. számú, Fogyatékos személyek esélyegyenlőségét elősegítő feladatok támogatása megnevezésű részfeladata.

A rendelkezésre álló keretösszeg kategóriánként:

  1. kategória: 57 000 000 Ft
  2. kategória: 57 000 000 Ft
  3. kategória: 57 400 000 Ft

Az NSZI fenntartja a jogot arra, hogy amennyiben valamelyik kategóriához kapcsolódóan nem érkezik megfelelő számú vagy színvonalú pályázati anyag, akkor a keretösszeget a másik kategória javára átcsoportosítsa.

Önrész vállalása nem feltétel.

Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás.

Egy pályázó által minimálisan igényelhető és elnyerhető támogatási összeg: 300 000 Ft

Egy pályázó által maximálisan igényelhető és elnyerhető támogatási összeg: 4 000 000 Ft

Támogatás intenzitása: 100,00%

Saját forrást nem szükséges biztosítani.

A pályázati program megvalósítási időszaka

2021 szeptember 1-től 2022. augusztus 31-ig.

A pályázat benyújtásával kapcsolatos információk

Jelen pályázatot az NSZI pályázatkezelő felületén a HAPI-n keresztül lehet benyújtani.

A pályázatkezelő felület elérhetősége: hapi.nfszk.hu

FONTOS! A pályázat benyújtáshoz először regisztrálni kell a HAPI felületén és a regisztrációs nyilatkozatnak postai úton be kell érkeznie az NSZI-hez legkésőbb a pályázat benyújtási határidejének napjáig! Érvényes regisztrációs nyilatkozat hiányában a – a beadási határidő lejárta utána – a beadott pályázat elutasításra kerül!

A pályázókkal való kapcsolattartás a pályáztatási eljárás során a HAPI saját levelező rendszerén keresztül történik. A regisztrált felhasználók a rendszer által generált leveleket a regisztrációkor megadott email címre is megkapják!

A HAPI használatával kapcsolatos fogalmakról, menüpontokról és részletes használatáról a hapi.nfszk.hu főoldalon található Felhasználói Kézikönyvben olvashat. Kérjük, figyelmesen olvassa el a tájékoztatót a rendszer használata előtt!

Regisztrációs nyilatkozat

A nyilatkozatot a HAPI rendszerén keresztül kell kinyomtatni az aktiválás után. A véglegesítéskor egy pdf kiterjesztésű dokumentum jön létre, melyet kinyomtatva és cégszerűen aláírva, postai úton kell eljuttatni az NSZI-hez (Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, 1138 Budapest, Váci út 191.)  a tárgyévben elsőként beadott pályázat véglegesítését megelőzően!

A regisztrációs nyilatkozatot adott évben csak egyszer kell benyújtani!

FONTOS! Adatváltozás esetén azonban újból be kell nyújtani a regisztrációs nyilatkozatot, ez a megvalósítási időszakra is vonatkozik! A regisztrációs nyilatkozat módosítását kizárólag emailen vagy a belső levelező rendszeren keresztül jelezve lehet elindítani!

A regisztrációs nyilatkozat jobb felső sarkában található egy azonosító szám (pl. 250/1/2021REGNY-1). Adatmódosítás esetén az utolsó számjegy eggyel nő, ez mutatja a végrehajtott adatmódosítások számát. Adatmódosítást a regisztrációs nyilatkozat módosításával lehet kezdeményezni, amely az újbóli postázással és befogadással válik érvényessé!

Kizárólag érvényes regisztrációs nyilatkozattal lehet pályázatot véglegesíteni!

Pályázat benyújtása

A pályázatot kizárólag a HAPI-n keresztül lehet benyújtani!

A pályázat benyújtását a HAPI Pályázatkezelő Rendszer Felhasználói Kézikönyvében illetve a Pályázati Felhívás és Útmutatóban leírtak szerint kell elvégezni!

Benyújtási határidő: 2021. június 15.

FONTOS! Határidőben benyújtott pályázatnak az minősül, amely a HAPI rendszerében a benyújtási határidő napján 23 óra 59 percig véglegesítésre került. Ezt követően már nem lehet véglegesíteni és benyújtani a pályázatot.

További információ

Nemzeti Szociálpolitikai Intézet
Pályázati Igazgatóság
E-mail: fof2021(kukac)nszi(pont)hu

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket kizárólag e-mailben áll módunkban fogadni. Hivatalos válasznak az e-mailen keresztül adott válaszok minősülnek.

A lényeges, információtartalommal bíró kérdések, illetve a rájuk adott válaszok a beérkezéstől számított 5 munkanapon belül a www.nszi.hu honlapon jelennek meg a Gyakran Ismételt Kérdések között.

Pályázati útmutató

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.