Értelmi fogyatékosságKultúra

Értelmileg sérültek és helyi képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) művészeti karos, festő-szobrász szakos hallgatói és intellektuális képességzavarral élő emberek közös alkotásai szerepelnek a Zsolnay Kulturális Negyed Kemence Galériájának tárlatán – közölte a fogyatékkal élők felkarolását végző Fogd a Kezem Alapítvány az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: a szervezet intellektuális képességzavarral élő felnőtt ellátottjai és a festő-szobrász szakos hallgatók immár nyolc esztendeje minden szemeszterben közösen vesznek részt az Art Brut elnevezésű szemináriumon, ahol közös alkotás keretében születnek festmények.

Az együttműködés lehetőséget ad arra, hogy a sérült emberek fejleszthessék művészi kifejezőkészségüket, s az alkotáson keresztül terápiás folyamatban is részesülhessenek. A szemináriumok során az alapítvány kliensei technikai tudást is elsajátíthatnak, míg a résztvevő festő szakos egyetemisták a közös alkotás révén ismerkedhetnek a művészetterápia lehetőségével, illetve a közös munka során az alkotás öröme tudatosodik mindkét félben.

Az egyetemi hallgatók számára a lehetőség fontos szemléletformáló erővel bír azáltal, hogy alkalom nyílik fogyatékossággal élő személyekkel találkozni, együtt alkotni – olvasható az alapítvány közleményében.

Az Összefonódó világok – Art Brut címet viselő kiállítás november 10-éig ingyenesen tekinthető meg hétfőtől péntekig 10 és 17 óra között.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.