Jogszabály

Elítélendő, ha egy munkáltató megkárosít egy fogyatékos embert

Határozottan elítéli az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ha egy munkáltató jogellenesen fogyatékos embert megkárosít, és jogi fellépést javasol az ilyen esetekben – közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Az Emmi arra reagált, hogy hétfőn Korózs Lajos  (MSZP), az Országgyűlés népjóléti bizottságának alelnöke közleményében többek között azt írta, a közmunkások havi bére 62 ezer forintról 47 ezer forintra, az értelmi sérültek havi bére 34 ezer forintról 14 ezer forintra csökkent, miközben “a Fidesz által kinevezettek a milliós havi bérük mellé még prémiumot is kapnak”. A képviselő azt kérdezte közleményében, miért csökkentik az értelmi sérültek bérét.

Az Emmi Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a jogszabályok alapján semmilyen módon nem csökkenhet a fogyatékkal élő foglalkoztatottak bére, sőt a minimálbér és a szakmunkások minimálbéremelése náluk is emelést von maga után.

Ha valaki mégis bércsökkenést tapasztal, az a munkáltató felelőssége, amely ellen jogilag fel lehet lépni – tették hozzá.

Mint írták, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsa az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét, ennek érdekében döntött a kormány 2016 őszén, majd az Országgyűlés decemberben arról, hogy megszűnteti a nagy, zárt intézményeken belüli, valódi foglalkoztatási esélyeket nem vagy alig biztosító szociális foglalkoztatás régi rendszerét, és helyette létrehozza önálló szociális szolgáltatásként a fejlesztő foglalkoztatatást, amely a korábbiakhoz képest több munkáltató és több fogyatékkal élő ember számára teremt lehetőséget az együttműködésre.

Hozzátették: a jogszabály módosítása nem csökkentette az állami támogatás összegét. Mint írták, a foglalkoztatás célja a fogyatékossággal élő és más speciális igényű emberek munkakészségének fejlesztése, az önálló munkavégzés készségszintű elsajátítása.

A fejlesztési jogviszonyban lévők esetében a fejlesztési díj nem a megélhetést szolgálja, az összeg mértéke a részvételi órától függ, és nem a teljesítménytől. Emellett a fejlesztésben résztvevők fogyatékossági támogatásban, vagy emelt összegű családi pótlékban, vagy egyéb ellátásban is részesülnek, amely a megélhetésükhöz járul hozzá – tették hozzá.

A tárca közleménye szerint a megfelelő foglalkoztatási forma kiválasztása az egyén állapotától függ és minden esetben szakértő (orvos, munkapszichológus) véleménye alapján történik. A fejlesztési jogviszony esetében nem folyik munkavégzés, az egyén olyan készségeket tanul, vagy olyan fejlesztés zajlik, amely szinten tartja, vagy fejleszti egyéni képességeit.

A minisztérium felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy a munkarehabilitáció során biztosítsák a jogszabályban előírt munkabért a munkavállalók számára.

Aki eddig teljes munkaviszonyban volt foglalkoztatva, annak a munkarehabilitációt érintő törvénymódosítás során sem csökkenhet a bére – írták, hozzátéve, hogy ha mégis előfordul ilyen, akkor kérik az érintettet, forduljon munkáltatójához, illetve az intézményen kívül megkeresheti az ellátottjogi képviselőt, aki jogai gyakorlásában segítséget nyújt, továbbá a kormányhivatalt, amely rendszeres ellenőrzést végez az intézményekben, és panasz esetén soron kívül eljár.

A tárca közleményében leszögezte, a kormány minden támogatást biztosít a munkáltatók számára.

A minisztérium pedig 2017-ban több mint 5 milliárd forintot biztosít fejlesztő-foglalkoztatásra, amit nem csak bérre, hanem tárgyi eszközök beszerzésére, új munkaállomások teremtésére is fordíthatnak az intézmények – írták.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.