Kultúra

“Élet a major depresszióval” – fotókiállítás

A major depresszió Magyarországon nagyjából 700.000 embert érint, mégis a mai napig jelentős stigmatizáció éri az ezzel élőket mentális zavarban való érintettségük miatt.

A stigma egy fájó, eltüntethetetlen jelzés, amely elkülöníti viselőjét a társadalomtól. A középkorban tüzes vassal égették a rabszolgák és a bűnözők bőrébe. Szimbolikusan bár, de napjainkban is érvényes ez a jelentés – azzal a különbséggel, hogy lehet tenni ellene! És fontos is, hiszen hatással lehet az érintettek jövedelmére, lakhatására, társas kapcsolataira és a (mentális) betegségből való felépülés folyamatára is.

A megbélyegzés csökkentésének egyik fontos eszköze a társadalom informálása egyes mentális zavarokat illetően, hiszen minél jobban ismerünk valamit, annál kevésbé tartunk tőle. A stigmarombolás egy másik lehetséges módja a személyes élettörténetek megismerése, amely révén kijavíthatók a valótlan előítéletek, ezáltal csökkenhet a megbélyegzett csoportot érő általánosítás és diszkrimináló viselkedés.

Épp ezért szervezték meg a “Mutasd meg, ami benned van! – Élet a major depresszióval” fotókiállítást, amely bemutatja az érintett alkotók mindennapjait az érdeklődők számára, így segítve egy empatikusabb, támogatóbb társadalmi környezet létrejöttét.

A kiállítás március 29-től látható a Budapest Art Brut Galériában.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.