AktuálisÉrtelmi fogyatékosság

ÉFOÉSZ – végéhez ért a myPart projekt

Lezárult a myPart projekt, melynek legfontosabb eredményeit április 26-án, az Eötvös10 Művelődési Házban tartott találkozón mutatták be.

A politikai részvétel egyik legfontosabb feltétele az, hogy képesek vagyunk megérteni állampolgári jogainkat és kötelezettségeinket. A 2019-ben indult myPart projekt célja éppen az, hogy

állampolgársági ismeretek, kompetenciák és készségek növelésével erősítse az aktív állampolgárságot és a politikai részvételt az értelmi fogyatékossággal élő emberek körében.

A kezdeményezés számos európai ország, így Ausztria, Szlovénia, Portugália és Magyarország közreműködésével valósult meg. A magyar illetőségű Laterna Magica a projekthez készülő kisfilmek készítéséért felelt, az ÉFOÉSZ munkatársai pedig szakmai partnerként segítették a szervezet munkáját.

A legutolsó találkozóra az Eötvös10 Művelődési Házban került sor, ahol a résztvevők megnézték és véleményezték az elmúlt hónapok során készült oktatóanyagokat. Az előadók többek közt bemutatták korábbi alkalmak workshopjainak eredményeit összegző segédanyagokat. Ezek az írások egytől-egyig könnyen érthető formában számolnak be az emberi jogokról, a demokrácia intézményéről, az európai értékekről, az egyéni döntéshozatalról és a politikai részvételről.

Bemutatásra kerültek a politikai döntéshozóknak készült szakpolitikai ajánlások és három könnyen érthető kiadvány is, melyek az alapvető politikai fogalmakat tisztázzák. Szó esik bennük a parlamentről, demokráciáról, diktatúráról, választásról és az európai uniós intézményekről. Ezen kívül a Laterna Magica által készített tudatosságnövelő kisfilmeket is megtekintették a résztvevők. Ezen munkák érdekessége, hogy hazánkban élő értelmi fogyatékossággal élő emberek közreműködésével és az ő szakmai felügyeletük mellet jöttek létre.

A vetítéseket követően a résztvevők értelmezték a látottakat és megvizsgálták a művek könnyen érthetőségét. Beszámoltak arról is, hogy milyen érzés volt szerepelni, segédkezni a kisfilmekben és elmondták, hogy miért fontos számukra, hogy ezekről a témákról beszéljenek az emberek.

Az esemény második felében a korábbi alkalmakhoz hasonlóan kiscsoportos workshopot tartottak. A feladat az volt, hogy egy-egy kiosztott szituációkártya segítségével a résztvevők játszanak el egy elképzelt esetet. A szerepjátékok során a hátrányos megkülönböztetés és a jogsérelem különböző formáit vizsgálták meg.

A myPart projekten belül létrejött munkák hamarosan nyilvánosan is elérhetőek lesznek.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.