EgészségIdőskor

Demencia-akcióterv indult

Demencia-akcióterv indult szakemberek részvételével az egyre elterjedtebb időskori betegség kezelésére – ismertette Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Miután nő a születéskor várható élettartam, egyre több lesz az idős ember, így fel kell készülni arra, hogy az ilyen betegek száma is nő. Bár a betegség jelentős részben genetikai, alkati eredetű, segítheti a kialakulását például a stressz, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

A betegség “rejtőzködő” jellegű, gyakran a beteg és a környezete számára is csak sokára derül ki. A környezettől türelmet és szeretet igényel, hogy kezelni tudja a helyzetet – mondta a szakember.

A betegség gazdasági kihatásai is jelentősek, hiszen a demenciában szenvedő egyik családtagjának a betegség előrehaladtával egyre több idejét, energiáját kell gondozásra fordítania. A lakosság figyelmét fel kell hívni erre a növekvő problémára és különböző szakterületek együttműködésével komplex országos rendszer kialakítása szükséges – mondta a helyettes államtitkár.

 

 

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.