AktuálisAutizmus spektrum zavar

Chilében kutyákkal segítik az autista gyerekeket a fogorvosnál

Az autizmussal élők számára a leghétköznapibb helyzetek is ijesztően hathatnak, nem hogy egy fogászati kezelés, ami szinte mindenkit kiborít. Chilében ezért a más területeken is jól bevált öreg barátokat: a kutyákat hívták segítségül, hogy jelenlétükkel oldják az autista gyerekek feszültségeit. 

Diego Rosales annyira rettegett, mikor fogorvoshoz kellett mennie, hogy 4 évesen rendszeresen megharapta fogorvosát. Aztán jött a fordulat: a most 9 éves kisfiú már sokkal nyugodtabb a kezelések alatt: és mindezt egy fekete labradornak, Zuccának köszönheti, aki támogatja őt legnagyobb félelmei leküzdésében.

Az autizmussal élő gyerekek számára különösen sok kényelmetlenséget jelent egy ilyen szituáció: az éles fények, a fizikai közelség, az ijesztő hangok teljesen kiborítóak lehetnek. Sokuknál nyugtatót kell használni, hogy el tudják végezni a feladatot, ez pedig messze nem egészséges szervezetükre nézve.

Az autizmus csak egy a sok felhasználási terület közül, ahol a segítő kutyákat alkalmazni tudják. Számos kutatás bizonyítja, hogy az autista gyerekek szociális nyitottsága, érettsége gyorsabban fejlődik egy kutya rendszeres

Raul Valera felismerte a helyzetben rejlő lehetőséget, és otthagyta munkáját, hogy új végzettséget szerezzen, mint autista gyerekeket segítő terápiás-kutya tréner.

Nem sokkal később útjára indított egy non-profit szervezetet, a Junto a Ti-t („Melletted”), ahol kimondottan a fogorvosi látogatásokra specializálja képzéseit. Jelenleg hat kutyával dolgoznak.

„Zuccát már korábban felkészítettük arra, hogy autista gyerekek közt legyen, de arra külön trenírozni kellett, hogy a fogorvoshoz kísérje őket, hiszen például hozzá kellett szoktatni a sikításhoz, kiabáláshoz, a fúró hangjához, hogy minden esetben maradjon a gyerekek mellett, nyugodtan, még akkor is, ha esetleg meghúzzák a szőrét” – meséli  Valera.

Eddig a kutyák közel 50 gyereknek segítettek már a fogorvosnál.

Egyik nap Diego épp kezelésen vett részt, de úgy, hogy Zucca mellette volt, egyetlen kiabálást sem lehetett hallani. Sőt, a kisfiú csak a kutyával foglalkozott, amíg kihúzták egy fogát. Még mosolygott is, mikor hazavihette egy kis ajándék dobozban, hogy éjjel a fogtündérnek adhassa. Reméljük, teljesült a kívánsága…

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.