Munka

„Célunk, hogy mindenki értékesnek érezze magát”

Nyitottság, bizalom, odafordulás, figyelem és türelem. Ez az öt kulcsfogalom a megváltozott munkaképességű munkavállalók (MMK) foglalkoztatásában. A Magyar Postánál nyitottak a munkavállalók és a vezetők is az MMK-sok fogadására, számol be tapasztalatáról Farkasné Ágoston Andrea, a Posta Központi Területi Igazgatóságának (KTIG) HR üzleti partnere a vele készült interjúban.

A Postánál több éve fut a Tegyünk együtt! program, ami kifejezetten az MMK-s ok elhelyezkedését és megtartását segíti. Hogyan került kapcsolatba a programmal a munkája során?

A létszámproblémákkal küzdő postáink esetében több alkalommal is voltunk olyan szervezett állásbörzéken (például Egyszülős központ, Nem Adom Fel Kávézó), amelyeken találkoztunk fogyatékossággal élő emberekkel, akiknek segítettünk a Postán elhelyezkedni a nekik is alkalmas munkakörben. Részt vettem a toborzásban, elbeszélgettem a jelentkezőkkel, majd ennek ismeretében ajánlottam őket a postavezetőnek. A Tegyünk együtt! programnak nagyon örültem, mert összefogta azokat a célokat, melyeket a megváltozott munkaképességű munkavállalókkal kapcsolatban mi is képviseltünk. A tapasztalatom szerint a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben kiemelten fontos feladat, hogy olyan munkatársakat foglalkoztassunk, akik arra alkalmasak, és dolgozni is szeretnének.

Hogyan vesz részt az ő foglalkoztatásukban?

A szakmai feladataim miatt a koordinálásban tudok részt venni. A Központi Területi Igazgatóság postavezetői tőlem kérnek segítséget, ha megüresedik náluk olyan pozíció, amelybe MMK-s munkaerőt szeretnének felvenni. Ilyenkor egyeztetünk a speciális foglalkoztatási szakértőkkel, akik a civil szervezetektől ajánlott MMK-s jelentkezőket segítenek elérni. A kiemelt HR-generalista munkatársam pedig minden más napi operatív feladatot ellát ezzel kapcsolatban.

Ez jár plusz feladattal a munkája során, és ha igen, mivel?

Munkakörömhöz tartozik ez a feladat, amelyet szívesen látok el, mert alapvetően nagyon szeretek segíteni az embereknek.

A Központi Területi Igazgatóságon hogyan látják a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását?

A KTIG-en foglalkoztatott MMK-s dolgozók száma 2022-hez képest 2023-ban nőtt. A kilépéseket figyelemmel kísérjük a munkatársakkal, és úgy látjuk, hogy akik már régebb óta itt vannak, azok nem szeretnének máshol dolgozni, szeretik azt, amit csinálnak. Amennyiben valaki mégis távozni szeretne, igyekszünk a helyét pótolni. Cél az, hogy akik már itt vannak, azokat meg tudjuk tartani, és olyan feladatot végezzenek, amiben jól is tudnak teljesíteni. A célunk, hogy mindenki jól érezze magát.

Az MMK-s foglalkoztatás az utóbbi években bővült a postákon. Hogy látja? Hogyan fogadták az új kollégákat?

A vezetők és a munkatársak is nyitottak voltak, sok új ismeretet adtak részükre az edukációs programok. Úgy gondolom, nagyon sokat segítettek az elfogadásban az érzékenyítő beszélgetések. Ma már a postahelyeken természetes, hogy MMK-s foglalkoztatott is kézbesít, feldolgozza a beérkezett anyagot. Úgy gondolom, hogy nagyon jó az irány afelé, hogy a szervezeti kultúránk részévé váljon a foglalkoztatásuk.

HR-szempontból máshogy zajlik-e a kiválasztás, interjú, beillesztés és a megtartás az MMK-sok esetében?

A kiválasztási folyamat lényegi különbséggel nem jár. A specifikussága annyi, hogy az egyén képességeit és körülményeit figyelembe véve küldjük el foglalkozás-egészégügyi vizsgálatra. A beillesztési és megtartási folyamatban pedig sokat segít, hogy a postahelyeken többnyire van olyan munkatárs, aki mentori feladatokat is vállal, és ha szükség van rá, akkor segítséget nyújt vagy kér tőlünk.

Mi volt a legnagyobb kihívás velük kapcsolatban?

A legnehezebb talán az volt, hogy a humán folyamatokat úgy alakítsuk ki, hogy találkozzon a munkáltató és a jelentkező érdeke. Ebben sok segítséget és támogatást kaptunk a szakterület speciális foglalkoztatási szakértőitől, rehabilitációs mentoroktól, valamint a civil szervezetektől.

Mit nyernek a posták az érintett kollégák foglalkoztatásával?

Azok a munkavállalók, akiknek sikerült megtalálni azt a munkakört, amelyben jól tudnak teljesíteni, és amit szívesen csinálnak, stabil munkaerő marad. Az ő munkájukra lehet számítani, lehet velük hosszú távra tervezni, megbízhatóak. A postahelyek értékes munkavállalókat foglalkoztatnak, akikkel biztonságos üzemeltetést lehet kialakítani.

Milyen munkakörökben dolgoznak MMK-sok a Központi Területi Igazgatóságon?

Külső munkakörben levélkézbesítőként, belső munkakörben pedig jellemzően postahelyi küldeményfeldolgozó-szortírozó, postahelyi küldeményfelvevő és küldeményfeldolgozó-szortírozó pozíciókat töltenek be.

Mit gondol, mitől működik a KTIG-en hatékonyan, rugalmasan és személyre szabottan az MMK-s foglalkoztatás?

Mára már a vezetők is és a munkatársak is nyitottak az MMK-sok iránt, de ez egy hosszabb folyamat volt. Meg kellett tanulnunk valamennyiünknek, hogy hogyan legyünk türelmesek, figyelmesek, hogy amikor szükség van rá, akkor támogassuk a munkatársat. Meg kellett tanulnunk alkalmazni az öt kulcsszót: nyitottság, bizalom, odafordulás, figyelem, türelem.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.