Foglalkoztatási hírekJogszabály

Bővült a SZOCHÓ kedvezményre jogosultak köre

A 2024-es adócsomag részeként, egy törvénymódosítást követően a jogalkotó 2023. augusztus 1-től kibővítette azon megváltozott munkaképességű munkavállalók körét, akik után a foglalkoztatók SZOCHÓ kedvezményt vehetnek igénybe

Az Országgyűlés 2023. július 4-én fogadta el a 2024-es adótörvényeket. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában a családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll. Egyebek között kiterjesztették a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kedvezményeit, csökkentik az adminisztrációt és egyszerűsítik a gépjárműadó szabályait.

A 2024-es adócsomagban foglalt jogszabály módosítások egy része 2023. augusztus 1-vel lépett hatályba, köztük a SZOCHÓ törvény módosítása is. Ennek keretében többek között kibővítésre került azon megváltozott munkaképességű munkavállalók személyi köre, akik után a munkaadók SZOCHÓ kedvezményt vehetnek igénybe. A jogszabály módosítás eredményeként 2023.08.01-től már a fogyatékossági támogatásban és vakok személyi járadékában részesülő megváltozott munkaképességű foglalkoztatottak után is igénybe tudják venni a munkaadók a SZOCHÓ kedvezményt.

2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról

13. A megváltozott munkaképességű személyek után érvényesíthető adókedvezmény

13. § (3) *  E § értelmében megváltozott munkaképességű személynek minősül az,

  1. akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy
  2. aki 2011. december 31-én – a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján megállapított – I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult és a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 32–33. §-a, vagy a 19. § (1a) bekezdése, vagy a 38/C. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy
  3. fogyatékossági támogatásban, vagy vakok személyi járadékában részesül.

Az (5) bekezdésben foglaltak szerint a kedvezményt az arra jogosult munkaadók a komplex minősítésről szóló érvényes dokumentum, vagy a (3) bekezdés szerinti megváltozott munkaképességű személyek ellátásainak, illetve fogyatékossági támogatás, vagy vakok személyi járadékának folyósítását igazoló határozat birtokában érvényesítheti.

A jogalkotó indoklása szerint az új szabályok megteremtik az összhangot a rehabilitációs hozzájárulás és a szociális hozzájárulási adó szabályai között. Ez alapján már nem csak a komplex minősítéssel rendelkező személyek, hanem a rehabilitációs hozzájárulás szempontjából is figyelembe vehető (majdnem teljes) személyi kör alapján tudják érvényesíteni a SZOCHÓ kedvezményt a munkaadók.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.