Aktuális

Az uniós fellépés kevés változást hozott a fogyatékossággal élőknek

Az uniós tagállamokban fogyatékossággal élő személyek helyzetének javítására irányuló uniós cselekvés kevés változást hozott e személyek mindennapjaiban – állapította meg az Európai Számvevőszék (ECA) csütörtökön közzétett jelentése.

A luxemburgi székhelyű testület kutatása szerint az egyenlőségre vonatkozó fő mutatók az elmúlt években alig javultak: a fogyatékossággal élő személyek még mindig nehezen találnak munkát, és továbbra is nagyobb eséllyel élnek szegénységben.

A jelentés megjegyzi, hogy Európai Bizottság ugyan uniós szintű stratégiákat bocsátott ki és új kezdeményezéseket javasolt, de a vonatkozó jogszabályok kidolgozása elakadt. E területen hátráltatja a haladást az egyenlő bánásmódról szóló uniós irányelv kidolgozásának megtorpanása, valamint az, hogy a tagállamok szintjén lassan halad az európai akadálymentesítési intézkedéscsomag átültetése a nemzeti jogba. Továbbra sem megfelelő az uniós finanszírozáshoz való kapcsolódás, és a bizottság nem követi nyomon, hogy ténylegesen mennyi uniós forrást fordítanak a fogyatékossággal élő személyek támogatására, noha az jól szemléltethetné, hogy az uniós finanszírozás hogyan javította helyzetüket – mutat rá a tanulmány.

A számvevőszék szerint a társadalmi befogadást célzó politikákért elsősorban a tagállamok felelősek, de a fogyatékossággal élő személyek számára nyújtott támogatások és juttatások nagymértékben eltérnek, és igen sokféle módon ítélik meg, hogy ki jogosult a támogatásra. Emellett több tagállam nem ismeri el a más tagállamok által biztosított fogyatékossági státuszt, noha az elősegítené az uniós blokkon belüli szabad mozgást. Emiatt felmerül a kockázat, hogy a más uniós országba látogató, vagy munkavállalás, illetve tanulás céljából más országba költöző, fogyatékossággal élő személyek a hasonló helyzetben lévő állampolgárokhoz képest egyenlőtlen bánásmódban részesülnek – olvasható a jelentésben.

A 16 év feletti uniós polgárok mintegy negyede – mintegy 87 millió ember – saját bevallása szerint testi vagy szellemi fogyatékossággal él. Az uniós statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint 2021-ben a fogyatékossággal élő személyeknek csak 51 százaléka rendelkezett munkahellyel, szemben a fogyatékossággal nem rendelkezők 75 százalékával. A fogyatékossággal élő személyek a szegénység kockázatának is jobban ki vannak téve – és ez nagyobb a nők, mint a férfiak esetében -, és a Covid19-világjárvány csak tovább rontotta helyzetüket – hívta fel a figyelmet a számvevőszéki jelentés.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.