Értelmi fogyatékosságAktuális

„Az igazi otthon a befogadó szív”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat támogatott lakhatás programjának legújabb, a fogyatékossággal élő fiatalok számára speciálisan kialakított otthonát áldotta meg Kozma Imre atya Gödön szeptember 14-én.

Az eseményen részt vett Herczegh Anita asszony, a Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Morva Emília, a szervezet Közép-Magyarországi Régiójának vezetője, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár és Kammerer Zoltán polgármester.

Az új építésű, korszerű technológiával ellátott, akadálymentes családi házba a nyár folyamán költözhetett be hét fiatal, akik eddig a gödi Gondviselés Háza Fogyatékos Emberek Otthonának területén, de különálló házban éltek. A közösségi befogadásként is ismert programban a fiataloknak az új otthonukban szakemberek segítségével bővül a lehetőségük az önállóbb életre, nő a döntési szabadságuk és több alkalmuk lesz kapcsolatot teremteni a környéken élőkkel.

A házszentelésre érkező vendégeket dr. Koczka Klára, a gödi Gondviselés Háza intézményvezetője és Giflo Péter, a Szeretetszolgálat támogatott lakhatási programjának szakmai vezetője vezette körbe az épületben.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Máltai Szeretetszolgálattal együtt a Gondviselés Háza intézmény és lakóotthon-hálózat létrehozásáról azzal a szándékkal döntött a kormányzat öt évvel ezelőtt, hogy egy módszertani központként is működő, európai színvonalú támogatott lakhatási rendszer épülhessen ki. A miniszter megjegyezte, a most átadott épület immár a nyolcadik családi ház, ahová súlyosan és halmozottan fogyatékos emberek költöznek át a nagylétszámú intézményi közegből. Velük együtt már nyolcvanheten élik mindennapjaikat az otthonos, személyre szabott és a lehetőségekhez mért legnagyobb önállóságot biztosító házakban. „Átbillent a mérleg: Már többen élnek kint, mint bent” – fogalmazott a tárcavezető, aki köszöntőjét azzal zárta: „Itt a gondozottak jól érzik magukat, és teljes életet élhetnek. Az a feladatunk, hogy hozzásegítsük őket ahhoz, hogy a társadalomnak olyan tagjának érezhessék magukat, akikre számítunk – hiszen ők is számítanak ránk.”

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár az előző rendszer szociálpolitikája és a közösségi befogadás program közti szemléletváltásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta: a fogyatékossággal élő emberek „elrejtésére” törekvő korábbi intézményrendszer a gondolkodásra is rányomta a bélyegét, s ennek időigényes és célirányos munkával történő megváltoztatására a kormányzat a Máltai Szeretetszolgálatban megbízható partnerre talált. „Amit itt látunk, az a munka legfontosabb állomása: annak a fajta gondolkodásnak a lebontása, hogy ha valaki problémával küszködik, akkor egy nagy intézménybe kell elzárni. Ehelyett ennek a programnak a lényege a közösségi befogadás, ami arról szól, hogy a fogyatékossággal élők számára is a többséghez hasonló körülményeket szeretnénk biztosítani. A támogatott lakhatás a saját életüket megteremtő otthont kínálja nekik azzal a kiegészítéssel, hogy ha egy ápoló gondozására szükség van, akkor az ápoló jelen van, lehet rá számítani nappal és éjjel is.”

Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke azt a gondolatot osztotta meg, hogy az ember igazi otthona a másik ember befogadó szívében van. A sérült hozzátartozóról gondoskodó családok támogatására, az odafordulás fontosságára hívta fel a figyelmet, arra emlékeztetett, hogy ezek a családok nagy próbatétel előtt állnak, és elengedhetetlen, hogy ebben az élethelyzetben számíthassanak a társadalomra. „Segítség már egyszerűen csak az is, ha feléjük fordulunk, ezek felé a beteg kicsinyek felé, ha részt veszünk az életükben és így a családok átélhetik azt, hogy nincsenek egyedül.” A házszentelés szertartásán Kozma Imre atya Isten áldását kérte a lakóotthonban élőkre és az értük dolgozókra, a program megvalósításában részt vevő minden szereplőre

Az új lakóotthonba hét középsúlyos értelmi fogyatékos fiatal költözött be a nyár folyamán, nyolchetes felkészülési időszakot követően. Mindannyian tanköteles korúak, ketten közülük iskolába járnak, a többiek fejlesztéséről utazó gyógypedagógus gondoskodik. A lakók között két testvérpár is van, közülük az ikerpár hosszú évek után először lakik egy szobában egymással. A házban két fős szobák vannak, a lakóközösség egyetlen lány lakójának saját „birodalma” van a részére kialakított lányszobában. A napirend által meghatározott kereteket változatos fejlesztő programok egészítik ki: a zeneterápiás, kézműves foglalkozások, a szabadtéri játékok és mozgásos aktivitások állandó részei a fiatalok életének, akiket öt gondozó segít a mindennapokban. Az igényes, korszerű és akadálymentes környezetben a fiatalok otthonosabban, nagyobb biztonságban s egyúttal teljesebb kényelemben élhetnek, többen közülük bátrabbá, nyitottabbá is váltak – például el merik hagyni a lakóépületet, gyakran kérik a gondozókat, hogy sétáljanak velük az utcán, menjenek a közeli játszótérre –, és van, aki nyugodtabban és hosszabban alszik a testmagasságához illeszkedően, speciálisan kialakított ágyban.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.