Egészség

Az Európai Parlamentben mutatták be a világhírű Pető-módszert

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő ma az Európai Parlamentben rendezett konferencián mutatta be a világhírű Pető-módszert.

A néppárti politikus, aki 2009 óta a fogyatékosságügyi frakcióközi munkacsoport egyik vezetője, a konferencia megnyitóján hangsúlyozta, hogy a Pető-módszer a magyar gyógypedagógia egyik csodája, hungarikum, amely annak érdekében ötvözi a kreativitást és a céltudatosságot, hogy a mozgássérült gyermekek és felnőttek képesek legyenek önálló életet élni.

A Pető András Főiskola, amely idén augusztus óta a Semmelweis Egyetem karaként működik, már 50 éve nyújt konduktori képzést és az itt végzettek munkájára nagy a kereslet külföldön is. A konferencia célja a konduktori szakma jelentőségének népszerűsítése, hogy más EU-s országok is egységesen elismerjék a hazánkban szerzett konduktori diplomát. A képzettségek elismerése tagállami hatáskörbe tartozik, ezért Kósa Ádám szerint fontos lenne, hogy az Európai Parlament az Európai Bizottsággal karöltve vezető szerepet játsszon a konduktori szakma egységes elismerésében.

A Bizottság képviseletében Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos a befogadó oktatás fontosságára hívta fel a figyelmet. A biztos kiemelte: az oktatás egyetemes feladata minden fiatalt elérni, tekintet nélkül arra, hogy ki milyen háttérrel rendelkezik. Navracsics Tibor hangsúlyozta: „A fiatalok számára az oktatás teremti meg azt a stabil alapot, amelyre az emberek egyenlőségén alapuló és demokratikusan működő társadalmakat építhetnek. Az iskolák miniatűr társadalmakként működhetnek, ahol a gyerekek megtanulják elfogadni, hogy különbözőek vagyunk és elsajátíthatják a demokratikus értékeket”.

A konferencián belga, német, magyar, lengyel, svéd és angol szakemberek ismertették a hazájukban kialakult jó gyakorlatokat és mindannyian megegyeztek abban, hogy nagyon fontos a Pető-módszert közös értékként kezelni, hogy ne sajátíthassa ki egyetlen piaci szervezet se. Többek között megszólaltak olyan személyek is, akik maguk is a Pető-módszernek köszönhetően élhetnek teljes életet. A Semmelweis Egyetem Pető András karát Zsebe Andrea dékán képviselte.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.