Aktuális

Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot Békéscsabán

Átadták a Kőszikla Alapszolgáltatási Központot kedden Békéscsabán. A projekt részeként hat családi házban biztosítanak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget negyven fogyatékkal élő és pszichiátriai beteg számára.

Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára a házszenteléssel egybekötött átadó ünnepségen elmondta, csaknem egy évtizede tűzték ki célul, hogy 2036-ra szűnjön meg minden olyan intézmény, ahol 50-nél több fogyatékkal élő és pszichiátriai beteget kezelnek egyszerre. Már több mint 4500 férőhely jött létre, és még idén átadnak 668-at – húzta alá.

Emlékeztetett, az államszocializmus évtizedeiben a fogyatékkal élők el voltak rejtve a társadalom tagjai elől, tízezrek élték le úgy az életüket, hogy nem vagy csak nagyon ritkán hagyhatták el az intézmény falait.

A támogatott lakhatás keretében nem mini-intézmények, hanem otthonok jönnek létre, ahol az ellátottak ugyanúgy élhetnek, mint bárki más. Csak kell melléjük “egy biztos pont, egy kőszikla”, amely segíti őket szükség esetén – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A mezőberényi székhelyű Mécses Szolgáló Közösség Egyesület az uniós Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretéből nyert el csaknem 1,2 milliárd forintot, amelyből hat ingatlant vásároltak meg – hármat Mezőberényben, hármat Békéscsabán -, ahol összesen 40 személynek biztosítanak családias körülmények között támogatott lakhatási lehetőséget. A Kőszikla Alapszolgáltatási Központ pedig egy 500 négyzetméteres ingatlan a Békési vármegyeszékhelyen, amely 30, fogyatékkal élő személy számára nappali intézményként funkcionál, irodákkal, fejlesztő- és terápiás szobákkal, ahol a pszichiátriai betegek közösségi ellátása is zajlik.

A családtagok számára vendégszobát, közösségi termet, pihenő- és betegszobát is alakítottak ki benne. Jövő héten napelemeket telepítenek rá, és helyeznek ki töltőket is, amelyekkel a két, szintén a projekt keretében megvásárolt, 9 személyes elektromos kisbuszt tudják tölteni – fejtette ki Nelhübel-Oláh Henriette, a Mécses Egyesület ügyvezetője.

A támogatott lakhatást biztosító otthonok egymáshoz és a szolgáltatóházakhoz közel helyezkednek el, hogy ha szükség van segítségnyújtásra, gyorsan elérjék egymást. A házakban 6-8 ellátott lakik majd egy-kétfős szobákban, szociális szakemberek folyamatos segítsége mellett. Az otthonokba olyan lakó költözhet be, akinek az állapota nem igényel folyamatos ápolást, tud közösségben élni, emellett fizetnie kell a lakhatásért és az élelmezésért.

Nyár és ősz folyamán felújították, átalakították, akadálymentesítették az ingatlanokat, és valamennyire tárolókapacitással rendelkező napelemet telepítettek. A költözés év végén, jövő év elején várható.

Országosan 16 milliárd forintos keretből kezdődött meg a fogyatékkal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása. A pályázaton 35 nyertest hirdettek, 25 közülük civil szervezet.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.