Innováció

Alzheimer-kór előrejelzése telefonbeszélgetések gépi elemzésével

A McCann Healthcare Worldwide Japan Inc. egy olyan prediktív diagnosztikai modellt dolgozott ki, amely gépi tanulásos módszerrel a telefonbeszélgetések során elhangzott szöveg alapján képes megjósolni az Alzheimer-kór preklinikai jelenlétének kockázatát (prodromális fázis).

A PLOS ONE folyóiratban megjelent cikk szerint a kutatók mesterséges intelligenciát alkalmaztak a platform kidolgozásánál, melynek elődje a Japánban már működő korábbi rendszer, a TICS-J névre keresztelt, kognitív státuszt felmérő telefonos interjú volt, ám ezt még élő ember működtette a vonal másik végén.

Az új predikciós modell már nem alkalmaz emberi erőforrást, kizárólag számítógép dolgozza fel a hangfájlt, és több matematikai statisztikai módszer együttes alkalmazásával állapítja meg a neurodegeneratív betegség kockázatát.

Az elsősorban a lassú, töredezett beszédre figyelő új program által adott eredményeket a kutatók a TICS-J korábbi diagnózisaival összehasonlítva azt tapasztalták, hogy a program vagy ugyanúgy vagy jobban jósolt, és egyáltalán nem adott fals pozitív eredményeket.

Forrás: Akihiro Shimoda et al, Dementia risks identified by vocal features via telephone conversations: A novel machine learning prediction model, PLOS ONE (2021).

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.