AktuálisLátássérülés

Akiknek a kutya valóban a szemük fénye

A vakvezető kutya felbecsülhetetlen egy látássérült ember számára: amellett, hogy társa, a szeme világa is. Vasárnap ezeket a kiképzett négylábúakat ünnepelték szerte a világon, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, milyen az élet, ha a mindennapokat egy ebre bízzák.

A Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány pénteken és szombaton fogyatékossággal élő és egészséges embereknek szervezett közös festést a Makkosházi Kiskertekben. A résztvevők megtapasztalhatták, hogy attól, mert valaki kerekesszékben ül vagy vak, még tud hasznos munkát végezni. A vasárnapi vakvezető kutyák világnapja után május elsején pedig egész napos érzékenyítő rendezvényt tartanak a Ligetben kerekesszékes akadálypályával, illetve olyan játékokkal, melyekkel kipróbálhatók a fogyatékkal élők nehézségei.

– Jó volt, bár egyszer kicsit nekimentünk egy fának – foglalta össze néhány perces vaklétének tapasztalatait Ferenczi Zsolt. A férfi a Napos Oldal Alapítvány programján élhette át, milyen azoknak az élete, akik nem látnak. Ő fehér botot, vakvezető kutyát sőt egy vak önkéntest is kapott segítségnek, miután egy szemellenzőt tett fel magának, mégis azt mondta, a Dugonics téren elsősorban a szökőkút hangjára hagyatkozott, az segítette a tájékozódásban.

Persze mindehhez az is kellett, hogy Jampi, a 7 éves Labrador visszafogja magát és ne segítse a férfit. Hogy milyen egy ilyen tökéletesen kiképzett segítővel az élet, arról beszélgettünk az érintettekkel a vakvezető kutyák világnapján.  

– Ő barát, családtag és a szemem világa – foglalta össze Terhes Tamás. A vak férfi elmondta, sokkal könnyebb az élete Jampival, hiszen azt az utat, amit bottal fél óra alatt tesz meg, azt a kutyával 10 perc alatt bejárja. – Olyan, mint egy GPS. Ismeri a zebra, megálló és villamos szavakat, így otthonról kiválóan elvisz oda, ahol fel tudok szállni egy járműre. A tömegközlekedési eszközökön jelzi, hol van hely. Az utcán segít, ha lépcsőhöz érünk, tudja, merre van balra és jobbra, ha pedig valahova be akarunk menni, megtalálja nekem az ajtót és odakísér – sorolta.

Tamás már kiképzett állapotban kapta meg Jampit, nagyjából öt nap volt, mire összecsiszolódtak. A zsemleszínű kutyának csupán azt kellett megszoknia, hogy új helyre került, vakvezető társának, Hennának azonban sokkal nehezebb volt. Az ő első gazdája meghalt, ami hatalmas törés volt az életében. – Sokáig kereste még a régi gazdit – mesélte Modok Sándor, aki két éve kapta meg a fekete Labradort. – Mivel én egyedül vagyok, nekem ő a társam is – mesélt kutyájáról a férfi. – A közlekedésben nagy biztonságérzetet ad, egyébként pedig mindig ott van nekem. A gondozása nem nagy teher: csak a ruháját kell minden nap megkefélni, hogy ne találjanak rajta semmi kivetnivalót, ha valahova be akarok menni vele – simogatta meg kedvence fejét Sándor. Arra a kérdésre, volt-e már problémája abból, hogy Hennát be akarta vinni valahova, elismerte: volt már rá példa. – Van, aki fél is tőle, pedig ez nem olyan kutya – mosolygott.

A többség egyébként egyből látja, hogy ezek a munkakutyák teljesen ártalmatlanok, a közeledést heves farokcsóválással viszonzó négylábúakat így rendszeresen simogatják. Kevesen tudják, de ha egy vakvezető kutyán hám van, ez tilos, hiszen akkor dolgozik és ilyenkor nem szabad megzavarni. És bár a munka számukra láthatóan nem nagy teher, a fegyelmezettség ilyenkor nyilván nagy erőfeszítést igényel tőlük. Ezt csak akkor láttuk, amikor Tamás levette Jampiról a hámot és kiadta a vezényszót: “tűnés”. Onnantól a kutya átváltozott bohókás kölyökké és önfeledten ugrált, rohangált a téren. Majd amikor elhangzott a “lábhoz” parancs, abban a pillanatban ismét a felelősségteljes, komoly vakvezető kutya lett belőle gazdája oldalán – bármivel is foglalkozott az előtte lévő másodpercekben.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.