HallássérülésKultúraLátássérülés

Akadálymentesített előadások a Centrál Színházban

Áprilistól a Manna több előadása is elérhetővé válik látás- és hallássérült nézők számára a Centrál Színház kisszínpadán.

A Manna közleménye

A Manna számára kiemelkedően fontos az esélyegyenlőség biztosítása, ezért április 7-én az Edith és Marlene, április 30-án pedig a Francia rúdugrás című előadásaink láthatóak a Centrál Színházban audio-narrátorral és jelnyelvi tolmáccsal, az AKKU Egyesülettel együttműködésben.

Májusban két további időpont kerül meghirdetésre, valamint 2017 szeptemberétől várhatóan legújabb bemutatónk, A Grönholm-módszer is bekerül a programba. Az előadás előtt érkező vakok és gyengén látók a teljes színházi élmény megtapasztalása érdekében körüljárhatják a színpadot, megtapogathatják a díszleteket és a kellékeket is.

Az audionarráció, vagyis a hangos leírás vakok és gyengénlátók számára teszi hozzáférhetővé a színházi előadásokat. Egyfajta narrációnak tekinthető a látottakról (pl. képek, helyszín, testbeszéd, arckifejezések stb.), ami a párbeszédek között hangzik el anélkül, hogy megzavarná a fontos hang- és zenei effektusokat.

A Manna előadásait a program szakmai megvalósítását biztosító AKKU – Az Akadálymentes és Korlátlan Kultúráért Egyesület – együttműködésével magas színvonalon kívánja a látás- és hallássérült közönség számára is maradéktalanul elérhetővé és élvezhetővé tenni. Az előadások – érintettek bevonásával, színház- és gyógypedagógiai-, valamint siket jelnyelvi és audionarrációs szakmai szempontok alapján kidolgozott – kulturális akadálymentesítése az érintettek, azaz látás- és hallássérült nézők számára tervezhető, választási lehetőségeket biztosító, számukra elérhető, szórakoztató és értékteremtő előadások közvetítését tűzték ki céljául.

„A Centrál Színházban az Edith és Marlene és a Francia rúdugrás lesznek az első előadások, melyek akadálymentessé válnak. Reményeink szerint a Manna előadások más színházi helyszíneken, így a Bethlen Téri Színházban vagy a Tháliában is elérhetőek lesznek a látás- és hallássérültek számára, és ki tudjuk terjeszteni ezt a kezdeményezést több népszerű előadásunkra is” – mondta Gáspár Anna, a Manna vezetője.

Az AKKU Egyesület az elmúlt évad folyamán a gyakorlatban is bizonyított szakmai tudásának köszönhetően több fővárosi, valamint vidéki színházban futó darabot tett elérhetővé látás- és hallássérült gyermekek, fiatalok és felnőtt nézők számára. A közönség számára megtervezett és lebonyolított színpadbejárások, a díszletek és jelmezek megismerésének lehetősége, valamint a színészekkel és alkotókkal történő beszélgetések olyan többletértéket képviselnek, amelyek mentén egy nagyobb lélegzetvételű, társadalmilag fontos út kezdődött meg: az eddig “láthatatlan” látás- és hallássérült közösség fokozódó aktivizálódása és sikeres meghívása a teljes magyar társadalmat megillető kulturális értékek megismerésére.

Az előadások helyszíne: Centrál Színház
1065. Budapest, Révay u. 18.
Jegyinformáció:
A helyszínen: H-P 10:00-18:00
Telefon: 06-30-963-2109, 301-2068
e-mail:

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.