HallássérülésKultúra

A tévéműsorok többsége hallássérült nézők számára is követhető

Az országos tévéadók számos műsorához elérhető a hallássérült nézők számára készült felirat vagy jelnyelvi segédlet. Ezek minősége kielégítő, kivéve a beszédfelismerő programokkal készült automatikus feliratokat, amelyek ma még nem segítik érdemben a szövegértést – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a hatóság rendszeresen ellenőrzi a médiatörvényben meghatározott tíz országos szolgáltató programjainak hallássérült nézők számára készített – jogszabályban előírt – akadálymentesítését.

A vizsgálat hat közszolgálati (M1, M2/Petőfi TV, M4 Sport, M5, Duna Televízió, Duna World) és négy kereskedelmi (RTL, TV2, Hír TV, ATV) csatornára terjedt ki – írták.

Az év első 220 napjának 5280 műsoróráját elemezték a hatóság szakemberei. A műsorszolgáltatók átlagosan naponta húsz és fél órányi adást láttak el a hallásérült nézőket segítő akadálymentesítéssel – jelezték.

Kiemelték, hogy a legtöbb akadálymentesített adást a Hír TV sugározta: 24 órából összesen 23 óra 41 perc volt hallássérült nézők számára is elérhető.

Az ATV május végén kezdte meg az akadálymentesítést, így a csatorna adásai júniustól szerepeltek a vizsgált mintában. Ezen adásnapok azonban már kiemelkedően magas (90 százalék fölötti) arányban tartalmaztak segédletet – fűzték hozzá.

Megállapították, hogy a legkevésbé az RTL (napi 14 óra 43 perc) és a TV2 (18 óra 45 perc) műsorai bizonyultak akadálymentesnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a médiatörvény előírása szerint kötelező segédlettel ellátni a hír- és sportműsorokat, az időjárás-jelentéseket, a politikai tájékoztató műsorokat, a közérdekű közleményeket, a politikai reklámokat, valamint a fogyatékossággal élő emberekről és az esélyegyenlőtlenségről szóló műsorokat.

A vizsgálat megállapította, hogy az előírt műsorok 99,9 százalékát látták el felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással a szolgáltatók.

Kitértek arra, hogy a debreceni FM90 Campus Rádió június 20-26-ai adásnapjainak hatósági vizsgálata nyomán eljárás indult a rádió szolgáltatója ellen. A vizsgálat szerint a csatorna az elemzett időszakban alulteljesítette a közszolgálati műsorszámokra előírt napi és heti arányt, emellett az irányadó törvényi előírásokat sem teljesítette. A médiatanács a jogsértések miatt bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra – írták.

Közölték azt is, a médiatanács véglegesítette a Zalaegerszeg 95,1 MHz és 95,8 MHz frekvenciák pályázati felhívásait. Az előbbi frekvencián jelenleg a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. működtet rádiószolgáltatást, míg az utóbbit a Radio Plus Kft. üzemelteti. Mindkét jogosultság 2023 júniusában jár le véglegesen.

A kereskedelmi jellegű pályázati felhívások péntektől olvashatók a hatóság honlapján – áll a közleményben.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.