AktuálisHallássérülés

A térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás működtetésére lehet pályázni

Pályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatások működtetésére – jelentette be a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly közölte, a felhívásra február 28-ig jelentkezhetnek azok a társadalmi szervezetek, amelyek vállalják, hogy az arra jogosult hallássérült vagy siket embereknek térítésmentes jelnyelvi tolmácsolást biztosítanak.

A pályázaton megyénként egy, a fővárosban pedig három, azaz összesen 22 szolgáltatót tudnak támogatni. Az állam a nyerteseknek három éven keresztül – április 1-jétől 2021. március végéig – biztosít támogatást, az első évre elnyerhető keretösszeg 420 millió forint – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, az ingyenes szolgáltatás országszerte 2300-2400 embernek jelent folyamatos segítséget.

A kormány elkötelezett amellett, hogy lebontsa a fogyatékos emberek körül lévő akadályokat és minden lehetséges eszközzel támogassa a teljes társadalmi integrációjukat. A siketek és nagyothallók esetében a jelnyelv az egyik legfontosabb eszköz ahhoz, hogy önálló, autonóm életet tudjanak élni és hozzáférhessenek a közszolgáltatásokhoz – hangoztatta Czibere Károly.

Kiemelte, a kormánynak kötelessége, hogy a jelnyelvre ne csak egyfajta szolgáltatásként, hanem a kultúra fontos elemeként tekintsen, ezért került be az alaptörvénybe is, hogy a jelnyelv a magyar kultúra része, amelyet Magyarország véd. 2009 óta külön jelnyelvi törvény is van, tavaly pedig a magyar jelnyelv napjává nyilvánította az Országgyűlés november 9-ét.

Tapolczai Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnökségi tagja örömét fejezte ki amiatt, hogy immár harmadik alkalommal írják ki három évre szólóan a finanszírozási pályázatot, hiszen így sokkal kiszámíthatóbban tudnak működni a tolmácsszolgálatok.

A pályázatról a http://fszk.hu/palyazat/21881/ oldalon lehet további információkat találni.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.