AktuálisÉrtelmi fogyatékosság

A társadalmi integráció szimbóluma az Erzsébet-tábor

Az országban 43 ezer értelmi fogyatékos él, közülük 10,5 ezer gyermek, illetve fiatal. Az ő társadalmi integrációjuknak fontos szimbóluma a fonyódligeti Erzsébet-tábor, ahol a fogyatékossággal élők másokkal együtt táborozhatnak – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a helyszínen.

Czibere Károly, miután megtekintette a sérült fiatalok foglalkozásait, arról is beszámolt, a kormány fontosnak tartja, hogy ne csak az intézményekben segítsen a fogyatékossággal élőknek, hanem az otthon élők családja számára is nyújtson egyfajta segítséget. Példaként említette a táboroztatást és a Fecske-program keretében nyújtott szolgáltatást, amely a fogyatékossággal élő gyermekek, fiatalok felügyeletének megoldásában segít.

Az államtitkár hangsúlyozta, a táborban folyó alkotói munka azért is fontos, mert itt az értelmi fogyatékos fiatalok is meg tudják mutatni, mire képesek, miben tehetségesek. Az ő alkotásaik hidat jelentenek, üzenetet hordoznak a nem fogyatékosok felé – tette hozzá.

Czibere Károly beszélt arról is, hogy míg tavaly 4,4 milliárd forintot, addig az idén 5,2 milliárd forintot szán a kormány az Erzsébet-táborokra. A következő három évben 26 milliárd forintot fordítanak a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-tábor fejlesztésére, 25 ezerről 60 ezer férőhelyre növelve a kapacitásukat.

Fecske-Papp Judit, az Erzsébet-táborok kommunikációs igazgatója elmondta, jelenleg 915 gyermek nyaral a fonyódligeti táborban gyakorlatilag ingyen, közülük 55-en értelmi fogyatékosok.  

Asztalos Zsolt, a sérült fiatalok speciális alkotótáborának szakmai vezetője, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke arról számolt be, hogy míg a felnőttek részéről manapság is bőven van ellenérzés, a fonyódligeti tábor tapasztalatai szerint a 6-12 éves gyerekek rögtön befogadják a szellemi fogyatékossággal élőket.

Fonyódligeten öt éve szerveznek speciális alkotótáborokat, ahol a sérült fiatalok számos közös programban vesznek részt.

“A tíz táborból jelenleg kettőn vehetnek részt a szellemi fogyatékos gyerekek, a vágyam, hogy a jövőben minden turnusban jelen lehessünk”

– mondta a szakmai vezető, akinek a szervezésében a műhelymunkák meghatározott tematika szerint, művész tanárok vezetésével folynak, különböző művészeti ágakban.

Asztalos Zsolt kiemelte, meg kell találni, miben tehetségesek ezek a fiatalok, akik által hihetetlen produkciók jöhetnek létre.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.