AktuálisLátássérülés

A szépség mindenkié! – Látássérültek a kifutón

Tappancs és Tűsarok – ezzel a névvel szervezték meg Magyarország első vakvezető kutyás divatbemutatóját, amelynek az egyik üzenete az, hogy a látássérült nőknek is fontos, hogy mások szépnek lássák őket. Pór Attila riportja.

Szombat délután, két órával a kezdés előtt. A teremben már tegnap leterítették a vörös szőnyeget, ami segít majd a látássérült modelleknek, hogy a bemutató közben könnyen körbevonulhassanak a nézők előtt. A vakvezető kutyákat felváltva sétáltatják az utcán, a modellek és látó kísérőik lázasan készülnek a galérián.

A sminkes keze alatt egy fekete ruhás, fekete hajú fiatal nő ül, harisnyája alatt tetoválás. Néhány pillanatig zavartan hallgatom, nem tudom eldönteni, hogy látássérült-e. Olyanokat mond, hogy mindenképpen vörös rúzst kért, mert az illik a sötét ruhájához, meg hogy korábban mindennap sminkelt, csak nyáron a meleg miatt leszokott róla. Pedig Vincze Zsuzsanna látóidegeit kilenc éve krónikus ideghártya-gyulladás támadta meg, csak fényeket és árnyékokat lát.

– Grafikusnak tanultam, művészeti suliba jártam, rengeteget rajzoltam, egész életemben másra készültem. De már kezdek vele megbékélni – mondja. Az arcára halványan emlékszik, az orrának az ívét például még fel tudja idézni. Sminkelni azért szokott, hogy magabiztosabbnak érezze magát.

– Ha az embernek jó a frizurája, szépen fel van öltözve, de az arca olyan kis natúr, az diszharmóniát okoz –  magyarázza. Otthon egyedül sminkel, utána egy telefonos applikáción keresztül megmutatja az arcát az  önkénteseknek.

Van olyan tetoválása, amelyik a betegség után készült. A tetováló először puha kartonba rajzolta a mintát, így Zsuzsa kitapinthatta. A mai divatbemutató előtt edzett, a következő héten versenye lesz. Erőemelő.

– Ugyanúgy megemelek kilencven-száz kilót, mint a többiek, csak nekem nincs vizuális kontrollom, ami akár előny is lehet. Az egyik lány nagyon erőlködött, és amikor becsukta a szemét, rögtön megbillent a kezében a súly. Velem ilyen baleset nem történhet

A LILA AZ ÚJ PIROS?

A fiatal Vértesi Alexa születése óta látássérült. A mai szerepléstől nem tart, megszokta már a közönséget: hegedül. A ruhapróbára szürke, kapucnis pulcsiban érkezett, most egy gyönyörű darabot fog viselni. Megkérdezem, mit tud róla.

– Piros egybeszabott ruha – mondja, és finoman belemarkol az anyagba. – Amikor elkezdtünk próbálni, volt egy fekete változata is, nagyon sokat vacilláltam, melyik legyen. Akik elkísértek, azt mondták, az túl sötét a bőrömhöz, sápaszt, picit bő is volt. A piros jobban áll.

Akárhogy is nézem Alexa ruháját, szerintem az sötétlila. Fotós kolléganőmre, Pályi Zsófi ára pillantok, ő is tanácstalannak tűnik. Óvatosan megkérdezem Alexától, az árnyalatokat ismeri-e, tudja-e, milyen piros a ruhája.

– Jó kérdés… – elgondolkodik. – Nem tudnám behatárolni. Elég világos, harsány piros.

Na, ilyenkor mi a helyes? Szóljunk neki? Talán elfogyott az anyag, és a lilára azt mondták neki, hogy piros? Ezen őrlődöm, miközben hallgatom. Percek múlva megjelenik az egyik szervező:

– Alexa! Még nem öltöztél át? Gyerünk, kezdődik a fotózás!

(…)

A riport teljes terjedelmében a Nők Lapja 2017/1. lapszámában olvasható.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.