Autizmus spektrum zavarAktuális

A nembeszélő autista diák megható ballagási beszéde

A Rollins College végzős diákjai egy emberként szavazták meg Elizabeth Bonkert, hogy ő mondja el az 529 ballagó előtt az évfolyam búcsúbeszédjét. A felszólálás remekül sikerült, mindenkit meghatottak a lány szavai, csakhogy Elizabeth már 15 hónapos kora óta nem szólalt meg az autizmusa miatt.

„Isten hangot adott nektek. Használjátok”

– kezdte a ballagási beszédet a lány. „És igen, látom az iróniáját annak, hogy egy nembeszélő autista biztat titeket arra, hogy hallassátok a hangotokat. Mert ha meglátjátok bennem az értéket, akkor meglátjátok mindenkiben, akivel találkoztok.”

Elizabeth a megindító beszédét egy számítógépes felolvasóprogram segítségével adta. A lány mindig is a kommunikáció ezen formájával élt, amióta csak megtanult pötyögni a számítógépen.

„Személy szerint egész életemben küzdöttem azzal, hogy nem hallgatnak meg, nem fogadnak el. A helyi újságunk címlapsztorija arról szólt, hogy az igazgatónk azt mondta egy kollégájának: »Egy redartált nem tarthatja meg a búcsúbeszédet.«. Ehhez képest mégis itt vagyok” – folytatta Elizabeth.

„Minden napomat úgy élem, hogy megünneplem a kis győzelmeket. Ma pedig veletek együtt ezt a hatalmas győzelmet ünneplem”

– mondta a lány, akinek nem ez az első nagy sikere. A szociális innovációból diplomázott fiatal nő már megalapította a saját non-profit szervezetét Communication 4 ALL néven. Az alapítvány célja, hogy a hozzá hasonló nembeszélő autizmussal élőket segítse.

Azaz, hogy ők is hozzáférhessenek az oktatáshoz és a kommunikációhoz. Emellett költő, valamint egy könyvet is írt Itt vagyok címmel a gyerekkori autizmusáról.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.