Egészség

A legkorszerűbb terápiák a szívbetegségek kezelésében

A koszorúér-betegségek, a szívelégtelenség és a szívritmuszavarok mellett a társbetegségek, a többi közt a magas vérnyomás, a cukorbetegség, illetve az elhízás legújabb kezelési lehetőségeit is megvitatják a szakemberek a csütörtökön kezdődött 29. Debreceni Kardiológiai Napokon. A Debreceni Egyetemen rendezett tanácskozáson mintegy ötszáz kardiológus, nefrológus, diabetológus és háziorvos vesz részt.

– A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája évtizedek óta nagyon magas színvonalú regionális betegellátási tevékenységet végez, igazi centrumklinikaként látja el feladatait. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy a klinika vezetését mindig igen innovatív szemlélet jellemezte, ennek is köszönhető, hogy az elmúlt években több új diagnosztikai és terápiás eljárást, új katéteres technikákat vezettek be, ezzel tovább erősítve a klinika centrumjellegét. A Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése támogatja a klinika korszerűsítési törekvéseit, ennek eredményeként hamarosan újabb infrastrukturális fejlesztést jelentünk be, amely a katéteres eljárások, különösen a szívbillentyű betegségek területén jelent majd jelentős előrelépést – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a rendezvény csütörtöki megnyitóján.

A Kardiológiai Klinika 29. alkalommal szervezte meg a Debreceni Kardiológiai Napokat, amelyet idén március 6-a és 9-e között rendeznek meg a Debreceni Egyetemen. A tematikus továbbképző konferencia célja, hogy a szív-és érrendszeri betegségek diagnosztikájával, kezelésével kapcsolatos legújabb ismereteket, tapasztalatokat megvitassák a szakemberek.

– A dinamikusan fejlődő kardiológiai tudománynak köszönhetően egyre eredményesebben tudjuk kezelni a szív- és érrendszeri betegségeket. Az elmúlt időszakban új gyógyszerek jelentek meg például a koleszterinterápiában vagy a szívelégtelenség kezelésében, illetve bővültek az eszközös lehetőségek a billentyűbetegségek és az úgynevezett egyéb szervi szívbetegségek katéteres gyógyítása terén, amiben a debreceni Kardiológiai Klinika élen jár. A TriClip eljárást például Magyarországon jelenleg csak itt végezzük. A katéteres beavatkozás során kapcsokat helyeznek el a jobb szívfélben lévő billentyűn, így szüntetik meg a vér visszaáramlását a kamrából a pitvarba – ismertette Csanádi Zoltán egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika igazgatója, a konferencia elnöke.

– Az idei program összeállításakor elsősorban a nagy kardiológiai szindrómákkal kapcsolatos, a napi gyakorlat számára fontos új ismeretek bemutatását tartottuk szem előtt. A tanácskozáson szó esik a koszorúér-betegségekről, a szívelégtelenségről, a lipid terápiáról, valamint a legfontosabb társbetegségekről, a cukorbetegségről, a hipertóniáról, az elhízásról, a megromlott vesefunkcióról. Érdekesség, hogy a konferencián először kerülnek szóba az alternatív dohányzási formák, az elektromos cigaretták veszélyei – emelte ki Czuriga Dániel egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika szakorvosa, a konferencia titkára.

A szombatig tartó szakmai programon a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika orvosai néhány érdekes és tanulságos esetet is bemutatnak az elmúlt évből, közölte az egyetem honlapja.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.