Aktuális

A kiváltási program minőségi garanciája a nemzetközi együttműködés

Nemzetközi együttműködés garantálja a fogyatékos emberek intézményiférőhely-kiváltási programjának minőségét, tehát azt, hogy olyan új otthonokat és szolgáltatási környezetet alakítanak ki, ahol az emberek esélyt kaphatnak az önálló életre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken.

Czibere Károly azt hangoztatta, mindenkit szövetségesként várnak, aki elkötelezett a kiváltási program eredményességében, és aki tud segíteni abban, hogy a szocializmus idejéről öröklött rossz intézményi rendszerből kiszabadítsák a fogyatékos embereket.     

Az államtitkár annak apropóján beszélt erről, hogy együttműködési megállapodást kötött a magyar kiváltási program koordinálásáért felelős szervezet és a területen szolgáltatást nyújtó nemzetközi ernyőszervezet pénteken Budapesten. Az Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft (FSZK)  és a European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (EASPD) közötti megállapodást a kormányzat képviseletében az államtitkár is aláírta.

Az EASPD és az FSZK közötti együttműködésben előbbi egyebek mellett tapasztalatcserét garantál, elsősorban más uniós tagországi gyakorlatok folyamatos megosztásával, konzultációt biztosít mind a minisztérium szakmai döntéshozói, mind az kiváltás módszertani hátterét nyújtó FSZK számára – áll a kiadott ismertetőben.

Az államtitkár azt hangoztatta, a fogyatékos emberek élete nem lehet egyirányú utca, ezért a kormány elkötelezett a kiváltási program folytatásában. Emlékeztetett, 2016 elején már 660 fogyatékos ember tudott kiköltözni korszerű lakhatási körülmények közé, ahol megkapták a teljesebb élet lehetőségét.

Közölte, 2018 végéig további 2500, míg 2023 végéig pedig újabb 7500 férőhelyet váltanak majd ki, és erre a kormány mintegy 80 milliárd forintot biztosít. Ez azt jelenti, hogy 2023 végéig a nagy, zsúfolt tömegintézmények felét lebontják, és 10 ezren tudnak majd “a helyi közösségekbe ágyazottan” élni.

Arra hívta fel a figyelmet, a kiváltásra fel kell készíteni a lakókat, az őket segítő, gondozó szakembereket, valamint a befogadó helyi közösségeket, hiszen utóbbiak nélkül nem lehet hosszú távon fenntarthatóvá tenni a programot. Szerinte ebben lehet fontos szerepe az EASPD-nek, mert módszereket, jó nemzetközi példákat tanulhatnak tőlük.

Luk Zelderloo, a húsz éve alapított, 15 ezer tagot számláló ernyőszervezet, az EASPD igazgatója arról beszélt, munkájuk alapja a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény. Hozzátette: a dokumentum lényege a gyakorlatban az, hogy ne az embereket vigyék az ellátó intézményekbe, hanem hozzájuk vigyék a személyre szabott ellátást.

Cél, hogy olyan feltételeket kapjanak, melyekkel ugyanolyan életük lehet, mint másoknak – mondta. A fogyatékkal élő gyerekek helyzetét emelte ki, szerinte nekik minőségi oktatásra van szükségük, hogy később munkát tudjanak vállalni.

Szerinte a kiváltási program célja az, hogy igazi otthonokat teremtsenek, melyek a társas élet színterei lehetnek, ahová a fogyatékos emberek áthívhatják a barátaikat, vagy ahol szívesen megölelnék a kedvesüket. Giflo H. Péter, az FSZK ügyvezetője is azt hangoztatta, hogy a szakmapolitika a kiváltást nem csupán lakhatási kérdésként kezeli, hanem attól az egész szolgáltatási rendszer megújulását várja.

Olvasta már?

Exit mobile version
For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript. For full functionality of this site it is necessary to enable JavaScript.