MozgáskorlátozottságSport

Sulivívás indul a Pető Intézetben

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) a 2013-ban indított iskolai vívóprogram keretében megállapodást kötött a Pető Intézettel, így 113-ra nőtt azon iskolák száma, amelyek élvezik a szövetség anyagi és szakmai támogatását.

A nemzetközi hírű intézményben tartott csütörtöki rendezvény elején fotókat vetítettek a riói paralimpiáról, majd a gyerekek megnézhették, kézbe vehették a megjelent kerekesszékes vívók, Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva és Osváth Richárd Rióban szerzett érmeit.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke köszönetet mondott azért, hogy az intézményben elindították a vívást, majd elárulta, hogy már tovább is gondolták az együttműködést, és a jövőben a sporttudományi területet is támogatni szeretnék. Az aláírt megállapodás értelmében az MVSZ szakképzett edzőinek irányításával heti két alkalommal szakkör keretében ismerkedhetnek a sportággal a gyerekek.

“A kezdeményezés egy szülőtől származik, ő gondolt arra, hogy a kerekesszékes vívás is örömet szerezne a gyerekeknek” – mondta Makk Ádám intézményvezető. Hozzátette, hogy ez már a hatodik sportág – az evezés, a bocsa, az erőemelés, a futóbicikli és a szárazföldi ergométer után -, ám az első küzdősport.

“Mindig szép nap az, amelyen hozzátok jöhetek. Biztos vagyok abban, hogy a vívás újabb boldog perceket szerez majd nektek” – fordult a gyerekekhez Makray Katalin, a Pető Intézet fővédnöke, hozzátéve, hogy az ő családjában is fontos ez a sportág, mert olimpiai bajnok férje, Schmitt Pál mellett egyik unokája is vív.

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, a kerekesszékes vívást is felügyelő nemzetközi ernyőszervezet, az IWAS vívóbizottságának elnöke megköszönte mindkét félnek, hogy felkarolták a sportágat. Ezt követően rövid ismertetőt tartott a gyerekeknek a kerekesszékes vívásról – amelyben három paralimpiai aranyat is nyert -, majd levezette Krajnyák Zsuzsanna és Osváth Richárd asszóját.

A rendezvény végén a vállalkozó kedvű gyerekek vívhattak Csaba Edina vb-ezüstérmes kardozóval, aki az intézetben a vívásoktatást vezeti majd.

Olvasta már?