Sport

Magyar Paralimpiai Bizottság és Magyar Vívó Szövetség – újszerű együttműködés született

Újszerű együttműködési megállapodást kötött egymással a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ): a bizottság első alkalommal rögzítette írásban egy sportági szövetséggel, hogy együtt vesznek részt a sportág fejlesztésében, a sportolók verseny- és eszközrendszerének biztosításában.

Szabó László, az MPB elnöke a szerződés keddi aláírásakor úgy fogalmazott: a megállapodás úttörő az MPB szempontjából, s meggyőződése, hogy a többi sportági szakszövetség is követni fogja.

Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke emlékeztetett arra: 2012-ben, amikor pályázott a vezető posztra, megfogadta, hogy szeretné a vívócsaládot egyben látni, a most aláírt stratégiai megállapodásról pedig elárulta, a tavalyi, riói olimpia előtt kezdődött az egyeztetés. Ez az első alkalom, hogy az MPB írásban rögzíti közös céljait egy sportági szövetséggel.

“2020-ban, Tokióban az MPB minden idők legnagyobb létszámú csapatával szeretne részt venni a paralimpián és minden idők legeredményesebb paralimpiáját szeretné maga mögött tudni” – jelentette ki Szabó László.

Az eseményen a két elnök és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár közösen köszöntötte a múlt heti római kerekesszékes vívó-világbajnokságon három arany-, két ezüst- és három bronzérmet szerző magyar válogatott tagjait.

“A hazai kerekesszékes vívás rendkívül eredményes, sportolóink a világ élvonalába tartoznak. Ahhoz, hogy ilyen kimagasló eredmények születhessenek, elengedhetetlen a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bizottság stratégiai együttműködése, összehangolt támogatása és az utánpótlás biztosítása” – fogalmazott Szabó Tünde.

Hozzátette: a fogyatékkal élők számára esélyegyenlőséget kell biztosítaniuk integrált képzési körülmények között, hogy a fejlődés folyamatos lehessen.

“A társadalomban pozitív változások indultak és egyre inkább jellemző a befogadó és érdeklődő mentalitás a parasporttal kapcsolatban. A parasport versenyeken folyamatosan növekszik mind a sportolók, mind a nézők száma, de egyre többen követik az eseményeket a tévéképernyők előtt is” – mondta az államtitkár, aki arra is emlékezetett, hogy Magyarország idén tíz parasport rendezvénynek adott otthont.

“A megállapodás, amely most aláírásra került, elősegíti a kerekesszékes vívás hosszú távú fejlődését a sportági integráció fokozása, az akadálymentesítés elősegítése és a parasport népszerűsítése által” – mondta Szabó Tünde.

A magyarok a múlt heti, római kerekesszékes vívó vb-n nyolc érmet nyertek. Győzött Krajnyák Zsuzsanna párbajtőrben és tőrben (A sérültségi kategória), valamint Osváth Richárd tőrben (A). Ugyanő kardban második lett, akárcsak Hajmási Éva tőrben (A). A három bronzémet a női párbajtőrcsapat, a női tőrcsapat, valamint Veres Amarilla szerezte kardban (A).

Nemcsik Zsolt, a válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, hogy ez minden idők legeredményesebb magyar szereplése kerekesszékes vívásban.

“Büszke vagyok arra, hogy február óta én irányíthatom ezt a fantasztikus emberekből álló csapatot. A vb-n 12 versenyzőnkből 11 pontszerző helyen végzett, ez, azt hiszem, mindent elmond” – hangsúlyozta az olimpiai ezüstérmes, világbajnok vívó.

A két bajnok közül az immár négyszeres vb-aranyérmes Krajnyák Zsuzsanna elárulta: a párbajtőrsiker nagyon meglepte, de aznap úgy érezte, senki nem tudja megállítani, s így is lett. A paralimpiai ezüstérmes Osváth Richárd pályafutása első vb-aranyát szerezte meg, ő azt mondta, a tőr versenynapját végigszenvedte, nagyon kellett küzdenie.

“A döntőben, 12-14-nél eszembe jutott, hogy én mindig második vagyok, így sikerült fordítanom. Más kérdés, hogy aztán másnap 15-14-re kaptam ki a kard fináléjában, de így is nagyon boldog vagyok” – fogalmazott.

A korábbi szövetségi kapitány, a háromszoros paralimpiai bajnok Szekeres Pál, a világszervezet, az IWAS kerekesszékes vívó-bizottságának elnökeként koordinálta a római vb-t, amelyről azt mondta, az olaszok jó házigazdának bizonyultak. Bár a kínaiak nem voltak ott, 30 ország indult, s ezek közül 18 érmet is szerzett – tette hozzá. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton.

Olvasta már?