Sérülten is nyeregben!

Sérülten is nyeregben!
Megjelenés: 2016.01.06
Sport
Forrás: Hegylakók
Németh Andrea

A rendhagyó kezdeményezéssel új esélyhez juthatnak a baleset vagy betegség miatt rokkant motorosok: immáron semmi nem állhat az útjukba, hogy kétkeréken közlekedjenek - számol be cikkében a hegylakok.hu. Gyönyörű kezdeményezés, le a kalappal az ötletgazdák előtt!

Éppen három évvel ezelőtt, 2013 telén három olasz motoros, név szerint Emiliano Malagoli, Matteo Baraldi és Chiara Valentini megalapították a Di. Di. („Diversamente Disabili”, azaz „Másképpen fogyatékosok”)elnevezésű közhasznú egyesületet. Emiliano és Matteo mindketten szerencsétlen kimenetelű motoros közúti balesetek túlélői. Matteo az ezredforduló után elveszítette a jobb karját, de nem akarta feladni a szenvedélyét, ezért harcba kezdett a bíróságokkal és egészségügyi intézményekkel, hogy megváltoztassa a hatályos szabályokat. Ezek ugyanis meggátolták őt abban, hogy újra nyeregbe ülhessen, és hódolhasson kedvenc hobbijának, a pályamotorozásnak. Később, 2011-ben Emiliano egy balesetben térdtől lefelé elveszítette a jobb lábát, a tragédia azonban neki sem szegte kedvét. A közös sors összekovácsolta a két motorost, ezek után már közösen harcoltak, hogy újra motorozhassanak, és azért is, hogy maguknak bizonyítsák: így nem érhet véget az életük. Társukkal, Chiara Valentinivel hárman alapították meg az egyesületet, mégpedig azzal a céllal, hogy segítsék mozgássérült társaik sportéletbe, illetve a társadalomba való visszailleszkedését, valamint hogy megoszthassák más fogyatékosokkal is a szenvedélyüket.

Csodálatos eredmények

Az egyesület mindössze 2-3 éves fennállása során komoly célokat ért el. Elsőként létrehoztak egy saját speciális csapatot fogyatékos versenyzőknek, hogy újra részt vehessenek a nemzeti motorversenyeken. 2013-ban meg is szervezték önálló motorversenyüket, 2014-ben pedig – a világon elsőként – nemzetközi futamot tartottak fogyatékosok számára – ez volt a Di.Di. Bridgestone kupa, melynek a legendás Mugello versenypálya adott otthont.

Céljaik között szerepelt továbbá egy iskola létrehozása olyan mozgássérültek számára, akik szeretnének elkezdeni motorozni vagy éppen a tragédia után újra motorra ülni. Tavaly tavasszal – Olaszországban egyedüliként – sikerült létrehozniuk egy olyan központot, ahol már hivatalosan speciális „A” kategóriás tanfolyamot és vizsgát is tarthatnak, vagyis támogatóiknak köszönhetően immáron jogosulttá váltak az AS jogosítvány kiadására.

A cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.

Tematikus hírek

Hírdetés