A 3-as metró akadálymentesítése nem fakultatív feladat

A 3-as metró akadálymentesítése nem fakultatív feladat
Megjelenés: 2016.10.13
Aktuális
Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) arra kéri a kormányt és a fővárost, hogy a törvényi kötelezettségüknek eleget téve a 3-as metró felújítása során biztosítsák annak teljes körű akadálymentességét.

A MEOSZ az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: egyetlen olyan felújítási megoldást sem tud elfogadni, amely "ismét évtizedekre kizárja a mozgássérült embereket Budapest legforgalmasabb metróvonalának használatából".

Utaltak arra, a Magyar Nemzet szerdai cikke szerint a 3-as metró vonalán a megnövekedett beruházási költségek miatt a megállókat nem újítanák fel, csak a pályát és a szerelvényeket.

A Népszava csütörtökön Szűcs Somlyó Máriára, a városháza kommunikációs igazgatójára hivatkozva azt írta, hogy nem csupán a kocsikat és a síneket, hanem az alagutat, a biztonsági és a gyengeáramú berendezéseket is felújítják a 3-as metró vonalán, az állomásokat viszont legfeljebb csak kifestik. A költségek ugyanis úgy elszálltak, hogy ezekre a főváros nem tudna pénzt szerezni.

A MEOSZ kiemelte, az akadálymentes közösségi közlekedés megteremtése nem fakultatív feladat és nemcsak a mozgáskorlátozott emberek számára fontos, hanem megkönnyíti az idős emberek, a babakocsival közlekedők és a poggyászt cipelők utazását is.

Úgy fogalmaztak: a 3-as metróvonal akadálymentesítésének elmaradása azt üzeni, hogy a magyar állam másodosztályú polgárokként kezeli a fogyatékos embereket. Emellett nemzetközi jogot sért és figyelmen kívül hagyja az Európai Unió 2010-2020-as időszakra szóló fogyatékosságügyi stratégiáját - írták a közleményben.

Tematikus hírek

Hírdetés