Hegymenet kerekesszékkel és bevásárlás vakon

Hegymenet kerekesszékkel és bevásárlás vakon
Megjelenés: 2016.06.21
Aktuális
Forrás: Nők Lapja Café
Bakóczy Szilvia

A budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskolában húsz éve szerveznek tematikus napokat a tanárok. Évente ráadásul négy alkalommal is. Idén a téma az érzékenyítés volt. Ott voltunk, nehéz volt megállapítani, hogy kik élvezték jobban, a gyerekek vagy a tanárok, netán a szervezők.

A Szentistvántelepi Általános Iskolában ezeknek az úgynevezett tematikus napoknak tényleg nagy hagyományuk van. Ki gondolná, hogy az apropót húsz éve a fegyelmezési problémák adták? „Akkoriban kifejezetten sok problémánk volt a gyerekközösséggel – meséli Dömötör Katalin igazgatóhelyettes. – Rossz volt a gyerekek egymáshoz való viszonya, rongálás is rendszeresen előfordult. Kitaláltuk, hogy szervezünk egy tematikus napot azért, hogy a gyerekek jobban megismerjék egymást, és megtanulják az együttműködés szabályait. A csoportokat vegyes korosztályokból állítottuk össze, a vezetőket tanári konszenzus alapján a hetedikes–nyolcadikos gyerekek közül választottuk. Már rögtön az első alkalomnak nagy sikere volt. A kicsik szó szerint lógtak a nagyokon, mindenki nagyon jól érezte magát, beleértve minket, tanárokat is.”

Az első alkalom tehát bebizonyította, hogy az ötlet működőképes, így ezek a napok szép lassan hagyománnyá váltak. Volt, amikor az egyes évszázadokat kellett megismerni, máskor Magyarország megyéiről szólt minden játék, vagy épp az volt a kérdés, hogy mi számít tréfának, és mi az, ami nagyon nem vicces. A helyszín legtöbbször az iskola területe, de volt, amikor a közelben lévő Omszki-tó köré helyezték ki az állomásokat.

Idén a másság, az elfogadás, a tolerancia köré szerveztek a tanárok minden érzékenyítésről szóló feladatot. Összesen négy szervezet 23 munkatársa jött el, többek között az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.). Az egyes állomások a látássérült, a hallássérült, a mozgássérült és az autista emberek életéről szóltak, rengeteg speciális eszközzel bemutatva a fogyatékos emberek problémáit, nehézségeit.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében ITT OLVASHATÓ.

Tematikus hírek

Hírdetés