Járvánnyá vált az idegösszeomlás

Járvánnyá vált az idegösszeomlás
Megjelenés: 2017.02.05
Egészség
Forrás: WebOrvos

Magyarországon 1990-2013 között több mint 50 százalékkal nőtt a depresszió gyakorisága, így az egyik vezető népegészségügyi problémává vált.

A lengyel társadalombiztosításnak gondot okoz, hogy szinte járványosan terjed az alkalmazottak körében az idegösszeomlás. A kezelésével kapcsolatos költségek tesztelik az egészségbiztosítás finanszírozási képességét - adja hírül a Fakt24 hírpotál nyomán a Napi.hu.

Az utolsó lengyel teljes adatsor, amely 2011-2015-re vonatkozik, látványos emelkedést mutat. A depresszió miatt kivett betegszabadságok 45 százalékkal nőttek. És itt kifejezetten a legsúlyosabb esetekről van csupán szó, a szorongásos állapotok nincsenek benne ebben a statisztikában.

A legjobban a szuper- és hipermarketek üzleteinek dolgozói érintettek. Mint a Gazeta Prawna írja, csupán az egyik hálózatban a pszichikai okból betegszabadságon lévő munkatársak száma eléri az összes táppénzes 60 százalékát. A dolgozók például nem bírják a feletteseik megfélemlítő fellépését. Az ingerlékeny vásárlók sokszor a dolgozókra öntik dühüket, azok pedig nem mernek válaszolni, mert azzal azt kockáztatnák, hogy a vevő bepanaszolja őket, és elveszthetik a prémiumukat, sőt akár az munkájukat is. Állítólag öngyilkosságok is előfordultak ilyen okokból - mondta egy szakszervezeti tisztviselő.

Magyar probléma is, hogy a mentális zavarok rohamos terjedése olyan, mint egy gazdasági időzített bomba. Az egészségügyi világszervezet (WHO) felmérése szerint 2013-ban a tartós munkaképesség-csökkenés 21,2 zázalékáért világszerte a pszichiátriai betegségek a felelősek - utal korábbi cikkére a portál.

Tematikus hírek

Hírdetés