Újabb esély a Braille-kultúrának

Újabb esély a Braille-kultúrának
Megjelenés: 2017.04.24
Aktuális
Forrás: HIRADO.hu

Kovács Kinga Braille írással hímez különféle szavakat ruhákba. A divattervező a Fogasházban megrendezett Divatplacc by night nevű rendezvényen mutatta be ezt az egyedülálló kezdeményezést.

Kinga szerint még rengeteg terület van a divat világában, amit akadálymentesíteni kellene a vakok és látássérültek számára. A vakok rendszerint megtanulják a ruháik színeit és ezek szerint öltözködnek. Számára innen jött az ötlet, hogy miért ne hímeznék bele a ruhaneműkbe azok színét Braille-írással a könnyebb azonosíthatóság kedvéért.

S. Tóth Erika látássérültekkel dolgozik narrátorként, így nagy segítséget nyújtott az ötletelésben Kingának a ruhák megtervezésekor. Elmondása szerint Kinga új kollekciója az esélyegyenlőség és az integráció szempontjából is fontos. A Braille-kultúra sajnos ma már haldoklik, a digitális eszközök, például a táblagépek térnyerésének köszönhetően.

A bemutatóra Veronika is elment, aki csecsemőkorától kezdve vak, és bár a színek szimbolikus jelentését ismeri, az árnyalatokkal nincs tisztában.

A ruhák a funkcionalitáson túlmenően más célt is szolgálnak: közelebb hozzák egymáshoz a látássérülteket és az épeket. A kezdeményezés jó lenne, ha eljutna más ruhakészítőkhöz is, és végül minden ruhába bekerülne Braille-írással annak színe.

A vásáron befolyt összeg egy jelentős részét felajánlották a Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének

Tematikus hírek

Hírdetés