Egy "jeles" nap az óbudai Auchanban

Egy "jeles" nap az óbudai Auchanban
Megjelenés: 2016.12.09
Aktuális
Forrás: Rehabportál
Dubniczki Csilla

December 8-án a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért hallás- és látássérült munkatársai, az óbudai Auchan áruházzal közösen szerveztek egy rendhagyó kóstoltatást a vásárlók körében.

Azért erre az áruházra esett a választás, mert az országban elsőként kezdtek el hallássérült, illetve megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmazni.

Az Auchan Fogyatékosság-barát Munkahelyként ma már 400 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztat, köztük 100 fő siket és nagyothalló munkatársat. Nem véletlen, hogy a szervezésben egymásra talált a két szervezet, hiszen a Munka-Kör Alapítvány a Hallássérültekért 2004 óta súlyosan hallássérült embereknek segít információkkal, álláskeresési, életviteli tanácsadással, rehabilitációs foglalkoztatással, munkaerő-fejlesztéssel, képzésekkel. Évente 120-150 főt sikerül integrált munkahelyen elhelyezni.

Ezen a napon az áruház termékeiből finom szendvics-falatok, aszalt gyümölcsök, édességek kerültek az asztalra, melyet jelnyelven kínáltak az arra járóknak. Sokan megálltak és érdeklődtek, kérdeztek. Amit szinte kivétel nélkül megtanultak a vevők, az a „köszönöm szépen”, „szívesen”, „jó étvágyat”, és a „boldog Karácsonyt kívánok” jelnyelven. A kisebbeket is sikerült lenyűgözni a tapintásos játékkal és azzal, hogy a nevük jelét megtanulhatták.

A gyerekek és felnőttek egész nap nézhették a Magyar népmesék hallássérültek számára hanggal, jelnyelven és feliratozva akadálymentesített - 13 epizódját., Szandi és Timi pedig a látássérültek mindennapjaiba engedett bepillantást, csukott szemmel lehetett üdítőket kóstolni, fűszereket szagolni, és tapintással a termékeket felismerni.

A "Kóstolj egy jelet - tapintsd a lényeget" c. rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a megváltozott munkaképességű munkavállalókra, a velük való kommunikáció "hogyan"-jára, az elfogadásra, illetve arra, hogy a hétköznapi tevékenységekben, mint a vásárlás is jelen vannak a fogyatékossággal élő emberek, és ezt is lehet előítéletek nélkül segíteni, akadálymentesíteni.

A hallás- és látássérültek mellett, a székesfehérvári székhelyű Mozgalmas Időskorért Egyesület mozgássérültek bevásárlását segítő elektromos moped-bevásárlókocsiját is kipróbálhatták az érdeklődők.

Tematikus hírek

Hírdetés