Az informatika a fogyatékkal élők előtt is nyitva áll

Az informatika a fogyatékkal élők előtt is nyitva áll
Megjelenés: 2016.01.09
Aktuális
Forrás: edupress
Fotó: Fotó: photostock

A fogyatékosság leküzdése a fogyatékossággal élő emberektől külön erőfeszítést, a környezettől pedig az akadályok megszüntetését, illetve képletesen és a valóságban is az akadályok kikerülésére való felkészülést igényli.

Ezt felismerve 14 éve ingyenes informatikai felzárkóztató programot indított az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara. A tanfolyamok nyíltak, tehát nemcsak az Óbudai Egyetem hallgatói számára látogathatóak. Minden olyan hallás- és látássérült hallgató igénybe veheti, aki vállalni tudja az egyetemre utazást és az otthoni további gyakorlást.

Mozgáskorlátozott személyek számára legtöbbször a közlekedési akadályok csökkentése a legfontosabb igény. Az akadálymentes fizikai környezet biztosítása lehetővé teszi az önállóságot és a teljes értékű életvitelt. Az érzékszervi fogyatékossággal élő, különösen a hallássérült és siket, valamint a látássérült és vak emberek számára a legnagyobb akadályt az információkhoz való hozzájutás jelenti, ami a tanulásban jelentős hátrányt jelent. Ezért különösen a tanulással és a munkavégzéssel kapcsolatos helyzetekben nagyban hozzájárulhat az információszerzési és kommunikációs akadályok leküzdéséhez a korszerű infokommunikációs eszközök hatékony használata.

Az érzékszervi fogyatékossággal élők gyakran a többségi társadalomtól való izolációjuk miatt is különösen hátrányos helyzetben vannak, így kiemelt támogatásuk rendkívül indokolt.

A problémát felismerve az Óbudai Egyetem egyik elődintézménye, a Budapest Műszaki Főiskola (BMF) Neumann János Informatikai Kara 2001-ben speciális informatikai felzárkóztató programot indított, melynek elsődleges célja az informatikai írástudás elősegítése a látáskorlátozott és a halláskorlátozott emberek számára.

Létrehozott egy speciális felszereltségű fejlesztőlaboratóriumot, ahol a látás- és hallássérült hallgatók elsajátíthatják azokat a legfontosabb ismereteket, melyek szükségesek az infokommunikációs rendszerek és eszközök hatékony használatához. Azért, hogy a megszerzett jártasságról bizonyítványt is kaphassanak, a BMF informatikai kara megállapodást kötött a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal, ez a szervezet jogosult ugyanis Magyarországon az Európai Számítógép-felhasználói Jogosítvány kiadására. A tanfolyamokon felkészített hallgatók sikeres vizsga után megkaphatják az ECDL-bizonyítványt, mely bizonyítvány úgy a tanulmányok során, mint a munkavállaláskor nagy előnyt jelenthet.

A 2001 óta rendszeresen folyó tanfolyamokon eddig 411 hallgató vett részt a következő megoszlásban: 216 látássérült, 188 hallássérült és hét siket-vak hallgató. A tanfolyamok segítségével 191 hallgató szerzett teljes körű, míg 96 hallgató ECDL Start bizonyítványt. Egyes ECDL-témakörökből (modulokból) eddig 68 hallgató vizsgázott sikerrel. Jelenleg a tanfolyamokra 41 hallássérült és 20 látássérült hallgató jár.

A speciális felkészítőprogram sajátosságai

A felkészítőtanfolyam és a vizsgák is térítésmentesek. Finanszírozásukat az Óbudai Egyetem biztosítja. A vizsgakártyák megszerzése is térítésmentes, melyeket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a külön megállapodás alapján bocsátja a sikeresen vizsgázottak rendelkezésre. A látássérült hallgatók felkészítését programozó matematikus végzettségű vak tanár (Ecsedi Csaba) végzi. A hallássérült hallgatókkal informatikus végzettségű mérnöktanár (Cserfalvi Annamária) foglalkozik, aki jelnyelven és orális nyelven párhuzamosan oktat.

A tanfolyam elsősorban az ECDL Start megszerzését célozza, de igény szerint az összes modulra is ad felkészítést. A felkészítés gyakorlatközpontú, az egyes modulok képzési időtartama 40-50 óra.

A kontaktfoglalkozások konzultációs jellegűek gyakran a foglakozásokon túli (például Skype- és azonnali üzenetküldéses) kapcsolattartással.

Tematikus hírek

Hírdetés