A sötétség, ahol nincsenek tabuk

A sötétség, ahol nincsenek tabuk
Megjelenés: 2016.02.27
Aktuális
Forrás: HIRADO.HU

Hidat képezni látók és látássérültek között – egy láthatatlan világban. Amikor elsötétedik minden és csak az érzékszerveinkre hagyatkozhatunk: a tapintásunk, a hangok és az illatok kísérnek el az utunkon. Milyen érzés kiszolgáltatottnak lenni? Mikortól áll fel a bizalom?

Kovács Margit születésétől fogva látássérült. Hat éve dolgozik a fővárosi Láthatatlan Kiállításon. Honlapunknak arról mesélt hogyan „látja” ő a látó embereket.

A kéz a lélek tükre

A legnehezebb a kiszolgáltatottságot megélni – mondta a túravezető. Egy olyan embernek, aki ehhez nincs hozzászokva, nehéz kiadni az irányítást a kezéből. Márpedig a kiállítás során, abban az egy órában, a kísérő vezet mindenkit. De ahogy kialakul a bizalom, a szorongás elmúlik. A végére pedig gyakran megváltozik a szemléletük.

Érdekes a túra végén, hogy a csoport résztvevői miként képzeltek el engem a hangom alapján. Én a kézfogásból tudom meg róluk: milyen magasak, hány évesek vagy hány kilók lehetnek. Nem feltétlenül igaz az a mondás, hogy nekünk a hallásunk sokkal fejlettebb a látásunk sérülése miatt. Nekem egy kéz sokat elmond a tulajdonosáról.

„Jé, Margit, te úgy nézel ki, mint egy ember…”

A sötétben nincsenek tabu témák - magyarázta. Mindenki mindent megkérdez, még azt is, hogyan tudunk vakon vécére menni. Volt, aki azt kérdezte tőlem, hogy mennyire érzem magam felelőtlennek látássérült létemre gyereket szülni. Hogyan veszem fel a cipőmet, öltözöm fel reggel. Miként készítek el egy vacsorát, vagy hogyan tettem tisztába a gyerekem. Fordított helyzetben én is lehet, hogy ezt kérdezném. Azok az emberek, akiknek ezek a dolgok természetesek, egyszerűen nem tudják elképzelni, hogy működik a világ a sötétben.

Minden vendégnek a sötétség okozza a legnagyobb problémát. Nem tudják elképzelni, hogy lehet ennyire sötét. Hallom, ahogy a túra elején ziháltabban veszik a levegőt, vagy érzem, ahogy izzad a tenyerük. Izgulnak, kényelmetlenül érzik magukat.

Elmondható, hogy aki eljön, érdeklődő. Nagyon különböző azonban, hogy viszonyulnak a témához, ki mennyire érzékeny rá. Volt már 93 éves látogató is. A gyerekek azok, akik a legfogékonyabbak. Egy másodikos osztály egyik tanulója, a túra végén, amikor kijöttük a sötétből és meglátott, felkiáltott: „Jé, Margit, te úgy nézel ki, mint egy ember!”.

Ha újra kezdhetném, sok mindent csinálnék másként

A kiállítás elején még nem mindenki számára egyértelmű, hogy én is látássérült vagyok. A családból egyébként nem csak én, hanem három testvérem is az, a szüleink génösszeférhetetlensége okán. A gyakorlati dolgokkal, mint a vásárlás, a főzés vagy a fizetés, nekem nincs problémám. Sok hasznos és praktikus segítség van. Például az ún. „pufifesték”, amivel például a tűzhelynél a fokokat vagy a mosógépnél a programokat lehet megjelölni. Az sokkal zavaróbb, hogy a mai társadalom a látássérülteket fogyatékosként kezeli.

Azért, ha még egyszer kezdhetném, változtatnék sok mindenen – tette hozzá. A gyerekeim nevelésénél sokat kompenzáltam a helyzetemből adódóan. Erre – most már látom – nincs szükség. Néha végiggondolom, lehetne rosszabb is: van egy lakásom, amiért megdolgoztam, két egészséges gyerekem és egy olyan munkám, amit szeretek. Vannak, akiknek ez sem adatott meg. Ehhez képest pedig mi az, hogy látássérült vagyok?

Tematikus hírek

Hírdetés