KultúraMozgáskorlátozottság

Kerekesszékből varázsolja el a gyerekeket Koncz Erika

Nem ez van rátetoválva, de ezt tartja élete legfontosabb alapelvének: a rock and roll és a mese örök. Koncz Erika egy életre magához is láncolta néhány mesehősét, például Stefániát meg Fruzsit.

Előbbi, egy rózsaszín elefánt, aki mindet tud az állatokról, a jobb karjára, utóbbi, a világ legbátrabb nyula, aki rockrépát eszik, ezért nem fél a farkastól, a bal karjára van rávarrva. A tetovált rockerlány 2004 óta ír olyan személyre szabott meséket, amelyeket általában szülők rendelnek meg ajándékként gyermekeik számára. Idén karácsonyra megjelent a kerekesszékes meseíró első kötete, ami – tekintettel életének meglehetősen zűrös 38 évére – meseszerű fordulatnak tűnik. A 168 óra írását a riportalany, Erika ajánlotta figyelmünkbe.

– Ha nem lennék mozgássérült, most alighanem valahol Nógrádban egy szegénytelepen nyomorognék. Sokkal rosszabb lenne az életem, mint így, tolószékhez kötve.

Tárgyilagos közlés. Nem hallatszik érzelem Koncz Erika hangjában. Inkább a számvetés higgadtsága.

(…)

Húsz évvel ezelőtt volt a mélyponton. Az akkor tizennyolc éves lánynak az orvosok azt ígérték, hogy egy speciális műtét segítségével megszabadulhat a fájdalomtól, és újra bot nélkül járhat. A beavatkozás nem sikerült, Erika állapota rosszabbodott, a rehabilitáció sem tudta talpra állítani. Kerekesszékbe kényszerült. Ráadásul éppen akkortájt rúgta ki első szerelme, Gábor. Egy másik lány miatt hagyta el. Erika elmerült az önsajnálatban, hiába kereste a helyét éveken át – járt buddhista főiskolára, kitanulta a multimédia-fejlesztő szakmát, a Testnevelési Egyetemen bocsából alapfokú sportoktató képesítést szerzett – nem találta az útját. Férjhez ment, de az sem lett sikertörténet: két év után elvált. 2006-ban aztán újra találkozott Gáborral, ismét fellángolt köztük a szerelem. Azóta együtt élnek, négy éve egy óbudai panelben laknak albérletben.

(…)

2004-ben érte őt a megvilágosodásszerű élmény, és egyszerre helyére került minden az életében. Egy vidéki utazás során találkozott egy óvodással, Mester Bogival (az ismert ügyvéd, Mester Csaba kislányával), aki lenyűgözte a kerekesszékes lányt.

– Nem tudnám pontosan megfogalmazni, mi is fogott meg Bogiban. Talán a cserfessége, a szépsége, a kisugárzása. Azt éreztem, hogy azonnal írnom kell egy történetet, amelynek ő a főszereplője. Ahogy elkészültem a mesével, kinyomtattam, és elküldtem postán. Annyira tetszett neki, hogy újabb és újabb meséket írtam róla, összesen tizenhármat. Szép lassan híre ment a Mester család rokonai és ismerősei körében a személyre szóló meséknek, egy idő után egyre többen fordultak hozzám azzal a kéréssel, hogy a saját gyerekeikről is írjak egy-egy történetet.

Erika életében a mese vette át a főszerepet. 2009-ben létrehozta honlapját, az Ercsimese.hu-t. Itt lehet mesét rendelni tőle, alapáron 12 ezer forintért, de ha valaki 8000 karakternél hosszabb történetet szeretne, van némi felár. A meseíró fantáziájának meglódítása érdekében a szülők egy fotót mellékelnek a gyermekükről, és néhány szóban jellemzést is kell adniuk róla. Mit szeret enni, mi a kedvenc játéka, mi a szavajárása? Erika ezek alapján alkotja meg a személyre szabott mesét, amelynek mindig a megrendelő gyermeke a főhőse.

Az Ercsimese szép lassan intézményesült. Eleinte becsületkasszás volt a szolgáltatás, 5000-be került egy mese, de a történet leszállítása után jó páran elfelejtettek fizetni a szerzőnek. Erika ma már számlaképes, csak akkor küldi el az alkotást, ha a kuncsaft fizetett. Reklamáció eddig még nem volt. A honlapján kétszáznál is több mese olvasható, a megrendelői kör pedig egyre szélesebb: ma már nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is kérnek személyre szabott történeteket. Születésnapra, esküvőre, házassági évfordulóra. Egyszer erotikus mesét is rendeltek tőle, de azt nem vállalta, nem akarta, hogy idegenek turkáljanak a fejében. A legkülönlegesebb megbízása az volt, amikor egy apuka a szülés előtt álló feleségének rendelt karácsonyi ajándékként egy mesét a még pocakban lévő közös gyermekükről. A babafotó és a gyermek jellemzése híján Erika a házaspár plüssállataiból kreált mesehősöket.

(…)

Olvasta már?

Fókuszban a család

Kedden a Jász-Nagykun-Szolnok Esély Egyesület Vármegyei Családügyi Konferenciát szervezett Szolnokon a vármegyeházán.  A család bölcsőtől a sírig…