Értelmi fogyatékosságKultúra

Down-szindrómás gyerekek képeit díjazták

Balázs Attila, a közmédia fotóriportere nyerte el idén januárban a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, „A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség” című sorozatával.

Az MTI/MTVA fotóriportere a képek készítésének történetéről és üzenetéről is beszélt a hirado.hu-nak.

Balázs Attila, habár jó néhány rangos elismerést begyűjtött már fotóriporterként, büszke a sajtófotó-nagydíjra – ahogy arra is, hogy a nemzeti hírügynökség fotóriportere. Az MTI/MTVA munkatársa a legutóbbi elismerést két Down-szindrómás kisfiú iskolában töltött hétköznapjairól készített képeivel érdemelte ki.

„A feleségem gyógytornászként dolgozik, ő került először kapcsolatba Szécsi Nándorral, aki a fotósorozat egyik szereplője: egy Down-szindrómával élő kissrác. Beszélt nekem róla” – idézte fel a képek születésének előzményeit Balázs Attila. Megismerkedett közelebbről is Nándor szüleivel, a történetükkel.

„Úgy éreztem, hogy a téma abszolút aktuális, hiszen egyre több gyermek születik valamiféle ritka betegséggel, és a társadalomba való integrálásuk, a társadalom hasznos tagjává válásuk is egyre fontosabbá válik”

– mondta a hirado.hu-nak az MTI munkatársa.

Balázs Attila a Down-kóros kisfiút és annak társát elkísérte fényképezőgépével abba a nyíregyházi osztályközösségbe, ahová szüleik íratták be őket, „átlagos” gyermekek közé.

Balázs Attila számos díjat nyert már országos sajtófotó-pályázaton: 1993-94-ben sportkategóriában első, második díj, 1995-ben Escher Károly-díjat kapott a tiszai árról készült képeiért, 2000-ben a megyékben dolgozó legjobb teljesítményű fotóriporter lett. 2010-ben újabb kategóriadíjakkal, 2015-ben André Kertész-nagydíjjal ismerték el tehetségét.

A végeredmény nem csak a zsűrit nyűgözte le. Az eredményhirdetés után minden érintett tudomást szerzett az elismerésről, nagyon örültek, nem csak a gyerekek, hanem a pedagógusok is, akik a képek révén „további megerősítést kaptak hivatásukban és örülnek, hogy a munkájuk ilyen formában is elismerést nyert” – folytatta Balázs Attila.

A fotós úgy érzi, szakmai mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy immár nem ő keresi a témát, hanem az „találja meg” őt: számos megkeresést kap.

„Nem nagyon tudnak olyan témát javasolni, amit ne dolgoznék fel. Olyat viszont rendszeresen kapok, amit már feldolgoztam, vagy legalábbis eszembe jutott, csak valami miatt nem készülhetett el. Nagyon szeretem az embereket, azok hétköznapi örömeit, bánatait, megnyilvánulásait fényképezni, így szinte minden témával szívesen foglalkozom” – mondta a fotós, aki 1993 óta a MTI tudósítója, 2008 óta pedig kizárólag a távirati irodának dolgozik. A díjakat is a MTI színeiben kapta meg.

Balázs Attila, az MTI/MTVA fotóriportere, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Nagydíját elnyert fotós a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat kiállításán a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2017. március 27-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

A többi sajtófotó-nyertes képeivel együtt Balázs Attila alkotásai is megtekinthetők Budapesten, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, ahol március 27-én nyílt meg a 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

Olvasta már?